Gezonde maaltijden voor de chauffeur

Gezonde maaltijden voor de chauffeur

 

Gezonde maaltijden voor de chauffeur

 

Het is lastig als chauffeur om een goede en gezonde levensstijl aan te houden. Het grootste gedeelte van de dag zit je op de weg in je auto, vrachtwagen of bus. Waar menig man of vrouw sávonds om 18:00 uur aan de keukentafel zit te eten, rijdt de chauffeur nog rond om zijn goederen te vervoeren. Het leven van een chauffeur gaat soms niet over rozen. Files, bruggen of een defect aan de wagen kunnen zorgen dat je veel vertraging op loopt. Vertraging die je later die dag weer moet inhalen. Je had nog zo gehoopt om op tijd thuis te zijn, maar helaas, weer strompel je na een lange dienst om een uur of 21:00 – 22:00 het huis binnen.
Het eetpatroon van een chauffeur is vaak ook niet al te best. Want hoe doe je dat toch als chauffeur onderweg? Hoe zorg je dat je gedurende de dag voldoende gezonde voeding binnen krijgt? Overdag is dat vaak nog wel te doen, de broodtrommels met broodjes, en een stukje fruit dat is nog niet zo moeilijk.
Maar hoe zit dat met het avond eten?
Natuurlijk kan je prima bij een wegrestaurant stoppen voor een lekkere maaltijd. En ja ook hier heb je gewoon gezonde maaltijden. Maar hoe zit dat dan wanneer je niet zoveel tijd hebt om uitgebreid te gaan dineren. Wat kan je meenemen voor onderweg?
Daar ga ik je wat tips voor geven. Makkelijke gezonde maaltijden die je als chauffeur onderweg prima kan meenemen.
Tip 1:
Zorg dat je een kleine koeltas of koelbox mee hebt waar je wat eten of drinken in kan doen.
Tip 2:
Maak de avond van te voren zoveel mogelijk het eten al klaar. Dit zodat je de volgende ochtend niet zo lang bezig bent in de keuken, en je veel minder stress hebt.
Tip 3:
Zorg dat je altijd wat extra tussendoortjes bij je hebt voor het geval je langer moet rijden. De verleiding is natuurlijk erg groot als je niks in de auto hebt en je toch trek krijgt, om dan langs een fastfood keten te rijden.
Tip 4:
Zorg ervoor dat je weinig suikerrijke voedingsmiddelen bij je hebt. Door de suiker in bijvoorbeeld frisdrank of snoepjes zal je bloedsuiker erg gaan schommelen, en krijg je sneller weer honger. Zo zal je gedurende de dag ook meer willen eten.
Tip 5:
Zorg dat je altijd bestek mee hebt in je tas. Ook een extra busje peper en zout of kruiden, die zijn tegenwoordig in kleine formaatjes te vinden, dus perfect voor onderweg.

 

Gezonde maaltijden voor de chauffeur

 

Goed handige tips natuurlijk, maar wat moet je dan als avond eten meenemen?
Hieronder een aantal voorbeelden van Gezonde maaltijden voor de chauffeur welke je mee kunt nemen onderweg. 
Wraps: Simpel, makkelijk en je kan er veel mee variëren.
Lekkere zalm wrap: Neem een lekkere volkorenwrap gevuld met een laagje Philadelphia light, wat zalm (gerookt of gebakken) sla, komkommer, paprika en sesamzaadjes. Rol nu de wrap op in aluminiumfolie.
Turkse pizza wrap: Bak wat reepjes kipfilet op met lekkere kruiden en wat wok groenten. Laat nu afkoelen. Beleg een volkorenwrap met een klein laagje geraspte kaas, en voldoende sla. Strooi nu het kip mengsel erop. (als optie: een klein beetje knoflooksaus) rol nu dicht in een stuk aluminiumfolie.
Rijst: Wat ook lekker en makkelijk meenemen is zijn bakjes met rijst. Koude rijst is namelijk ook prima te eten. Maar heb je de mogelijkheid om het op te warmen is dat natuurlijk een pre.
Denk aan een bakje met rijst (volkoren of sushi) met daarin wat gekookte broccoli, worteltjes of edammer boontjes. Wat Kipfilet en een klein beetje soja, oester of chilisaus.

 

Aardappeltjes: Wat opgebakken aardappeltjes met lekkere kruiden of chilisaus. Een bal gehakt in stukjes en een apart bakje sla met rauwkost erbij.

 

Pasta salade: Ook lekker is het om een koude pasta salade mee te nemen. Kook wat pasta, laat afkoelen en meng hier wat rauwkost en groente doorheen. Meng nu wat tonijn uit blik, of kipfilet gebakken of gerookt hier doorheen. Een klein beetje knoflooksaus of mayonaise om het iets smeuïger te maken, en top af met een gekookt eitje.

 

Quiche: Een quiche is ook zo een voorbeeld wat je prima koud kan eten.
Maak een lekkere gevulde quiche met daarin alles wat jij lekker vindt, en bak deze in de oven af. Laat nu afkoelen en snij een stuk af en verpak dit in folie of een bakje. Vorkje mee en klaar is je avond eten.

 

Boerenomelet: Ook makkelijk mee te nemen, een omelet van 3 eieren. Vul deze met verschillende groenten en rol deze op als een wrap. Neem er wat rauwkost bij en je hebt een prima on to go maaltijd.

 

Pannenkoeken: Serieus Marjolein? Schijf jij nu pannenkoeken voor als gezond? Ja zeker. Pannenkoeken kan je op verschillende manieren maken. Bijvoorbeeld van volkorenmeel, melk en eieren. Ook kan je bananenpannenkoeken of speltmeel pannenkoeken maken. Verschillende opties dus. En die pannenkoeken zijn koud ook prima te eten. Neem ze mee in een bakje en top af met wat vers fruit, walnoten en een klein beetje honing.

 

NoedelsWok van te voren wat groenten, en vlees op in een wok pan met een klein beetje saus naar keuze. Beschik jij onderweg over heet water? Dan kan je prima een zakje eier-noedels meenemen en deze opwarmen. Kan je het onderweg niet opwarmen geen probleem. Kook dan net als de groenten en vlees van te voren even de noedels en hussel deze door het groenten en vlees.

 

Maaltijdsalade: Simpel en makkelijk mee te nemen is natuurlijk een maaltijd salade. Sla, rauwkost eventueel wat pasta/rijst of couscous, wat vlees of vis erdoor, een mager sausje en klaar. Van te voren prima te maken en makkelijk mee te nemen.

 

Left over bbq: Heb je de avond van te voren een bbq gehad, en is er nog kip of ander vlees over? Neem dit dan mee in een bakje, met wat rauwkost en sla.

 

Gezonde maaltijden voor de chauffeur

 

Op zich is het dus helemaal niet zo moeilijk om onderweg gezond te eten. Het enige is dat het wel even enige voorbereiding kost. Maar maak het jezelf ook niet te moeilijk! kook de avond ervoor wat extra eten, of zorg dat je wat bakjes in de vriezer hebt staan. Zo hoef je dit in de ochtend alleen maar uit de vriezer of koelkast te pakken, in je tas te doen en tegen de avond lekker op te eten.
Vindt jij het toch lastig om te weten te komen of je voldoende eet, of wil je graag wat meer informatie. Stuur mij een berichtje om te zien wat ik voor jou kan betekenen.
                                                     Gezonde maaltijden voor de chauffeur

 

 

 

 

Foto´s mede mogelijk gemaakt door: Dijkhuis koeriersdienst