5 gezonde single maaltijden

5 gezonde single maaltijden

Vandaag maandag 11 november is het wereld Single Day. Vrijgezellendag of Guanggun Jie is een populaire feestdag bij Chinese jongeren die er trots op zijn dat ze vrijgezel zijn en dat willen vieren. Op deze dag zien we dat veel vooral Chinese winkels enorme kortingen geven om singles Day te promoten. Maar ja ook als vrijgezel is het belangrijk om gezond te eten. Daarom heb ik vandaag 5 recepten die makkelijke, lekkere en gezonde zijn. Prima geschikt voor al die vrijgezellen (en mocht je toch al iemand hebben, verdubbel de ingrediënten dan 🙂 )

 

1. Champignons pita met geitenkaas  
200 gram champignons
1 rode ui in ringen
1 paprika in reepjes gesneden
2 theelepels paprika poeder
2 volkoren pita´s
50 gram verse geitenkaas
1 lepel olijfolie

Snijd de champignons in vieren (of6 indien het grote champignons zijn.
Verhit de olie in een wok en roerbak de champignons 5 min op hoog vuur. Voeg de uien en paprika toe en bak nog 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de paprika poeder toe en hussel het mengsel door elkaar. Zet het vuur uit.
Verwarm ondertussen de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verkruimel de geitenkaas boven de groenten en schep om. Verdeel over de pitabroodjes. Serveer eventueel met een kleine salade.

5 gezonde single maaltijden

 

2. Gevulde courgette
1 kopje zilvervliesrijst
1 courgette
1 kleine ui
1 rode paprika
100 gram Kipfilet
klein blikje tomatenpuree
theelepel paprika poeder
Snuf peper
Lepel olijfolie
Verwarm de oven voor op 200° C. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Halveer de courgettes en hol uit met een lepel. Snijd het binnenste deel in blokjes. Snipper de ui en snijd de paprika in blokjes. Snij de kipfilet in kleine blokjes. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de kipfilet lichtjes aan. Voeg na 4min de ui, tomatenpuree, blokjes courgette en paprika toe en bak een kleine 5min op. Breng op smaak met de paprikapoeder en peper. Leg de courgettes in een ovenschaal, vul met het mengsel en verwarm 15 min. in de oven. Serveer de courgettes met de rijst.
5 gezonde single maaltijden

 

 

3. Rijst met prei en ei
100 gram zilvervliesrijst
2 eieren
250 gram Prei
1 tomaat
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel gemberpoeder
2 theelepels citroensap
10gram Cashewnoten
Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Kook de eieren hard. Pel ze en snijd ze in parten. Maak de prei schoon en snijd de groente in ringen van ca. 2 cm. Was de tomaten en snijd ze in parten. Verwarm de olie in een wok of braadpan en roerbak hierin de prei met de kerrie en het gemberpoeder. Doe het citroensap er bij en de parten tomaat en roerbak het gerecht in enkele minuten gaar. Voeg de laatste minuut de parten ei toe en warm ze mee. Hak de cashewnoten grof en strooi de noten erover. Voeg als laatste de rijst toe en serveer gezamenlijk in een grote kom.
5 gezonde single maaltijden

 

4. Wortelsoep
1 grote rode ui
Een halve bos winterwortelen
1 kippen bouillon blokje
2 teentjes knoflook
Scheut olijfolie
Snijd de knoflook en rode ui in plakjes. Fruit dit samen met de olijfolie aan in de pan op laag vuur. Snij ondertussen de wortelen in dunne plakjes. Voeg de wortelen na 5 minuten bij de ui en knoflook, en bak ongeveer 5 minuten mee. Kook ondertussen 500ml water.
Voeg nu dit water te samen met een bouillon blokje in de pan bij de wortelen, ui en knoflook en laat dit 20 minuten doorkoken op zacht vuur. Na 20 minuten pureer je met een staafmixer of blender de inhoud van de pan tot een smeuïge gladde soep.
Serveer met bijvoorbeeld een tosti van 2 plakken volkorenbrood met kipfilet en kaas.

Variatietip:  voeg eventueel met een lepel room en wat spekjes toe.

5 gezonde single maaltijden

 

5. Noedels met kip en knoflook
1 prei
1 gele paprika
1 spaanse peper
100gr kipfilet
1 theelepel gemberpoeder
100 gram volkoren noedels
1 eetlepel olie
1 teentje knoflook
50 gram taugé
Maak de prei, de paprika en de peper schoon. Snijd de prei in dunne ringen en de paprika’s in blokjes. Snijd de peper in ringetjes. Snijd de kip in blokjes en bestrooi ze met peper en gemberpoeder. Kook de noedels in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm de olie en bak hierin de kip bruin. Pers er het teentje knoflook boven uit. Voeg de paprika, de reepjes peper en de prei toe en stoof het geheel in 6-10 minuten gaar. Was de taugé in een vergiet. Laat de gare noedels uitlekken. Schep de taugé en de noedels door het kipmengsel en laat het geheel op hoog vuur goed heet worden.
5 gezonde single maaltijden

 

 

Dus ook als single is het niet al te lastig om gezond te eten 🙂
Eet smakelijk.