6x maaltijden tijdens een avonddienst

avonddienst

Ruim 43% van de werkzame beroepsbevolking werkt in de avond. Denk maar aan de zorgsector, de dienstverleningssector, of de transportsector.
Avonddiensten kunnen een impact zijn op je gezondheid. Veel voorkomende valkuilen zijn: Energiedipjes, ongezond eten, weinig bewegen en meer snaaitrek.
En dat komt door zowel ons biologisch ritme als het sociale ritme.

Ons bioritme (onze interne klok) geeft in de avond aan wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Vanaf een uur of 20:00 zal deze zichzelf al intern gaan klaarmaken voor de nacht.
Iemand die avonddiensten draait kan dus last krijgen van vermoeidheid en energie te kort.

We krijgen dan sneller zin in zoetigheid en koffie. We willen immers wakker blijven, en gaan dan vaak opzoek naar eten en drinken wat ons oppept, onze hersenen weten dat maar al te goed.

Vaak is dit niet het meest gezonde eten. En is de kans op een grotere dip juist hoger. Ook is het lastig in de avond om gezond te eten omdat de meeste kantines en supermarkten dan dicht zijn. Vaak is er wel toegang tot een snack automaat, maar die zijn meestal gevuld met niet al te gezonde dingen.

Het is dus verstandig om zelf eten mee te nemen.
Maar dat betekent vaak weer dat er gekeken moet worden naar welke voorzieningen er op het werk aanwezig zijn.

Is er een magnetron om eten op te warmen?
Is er een koelkast om eten koel te bewaren?Heb je de ruimte om iets te kunnen smeren en boven een bord op te eten? Wanneer je weinig middelen tot je beschikking hebt kan dit soms een hele uitdaging zijn.

De volgende 5 maaltijden zijn ideaal om mee te nemen naar een avonddienst.

Carpaccio
Carpaccio salade
Jumbo stoommaaltijd
Stoommaaltijd zalm
Pasta salade
Pasta salade
Jumbo stoommaaltijd
Stoommaaltijd Kip ketjap
Lasagne met groenten
lasagne met groenten
wraps met kip
Wraps kip teriyaki

Met een avonddienst is het belangrijk dat je rekening houdt met een maaltijd waarin je vooral eiwitten en gezonde vetten stopt. Dit zorgt voor minder bloedsuikerpieken en vult je maag langer.

Het kan soms erg lastig zijn om tijdens een avonddienst te eten. En ook het sociale vlak speelt mee, want vaak voelen we ons tijdens een avonddienst toch iets “zieliger” omdat we moeten werken terwijl anderen vrij zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je meer zin hebt in troostvoer. Probeer daar niet teveel aan toe te geven, en kies vooral voor voeding die je lichaam echt nodig heeft.

Wil je meer weten over wat je lichaam nodig heeft, of hulp bij die valkuilen van onregelmatig werk. Laten we dan eens kennismaken.

#onregelmatigwerk #maaltijden #gezondevoeding #voedingscoach #ploegendiensten #hnwb