Geen tijd om te eten tijdens ploegendiensten

ploegendiensten

“Maar ik heb geen tijd om te eten
Een veel gehoorde valkuil tijdens ploegendiensten is dat er geen tijd is om te eten.
Tijdens vroege diensten of nachtdiensten zien we deze valkuil het meest voorkomen.
Dit komt omdat de personeelsbezetting vaak lager is dan overdag.
Hierdoor kan het soms best lastig zijn om tijdens je dienst te eten. Denk maar eens aan het zorgpersoneel dat in de nacht bezig is met patiënten en nauwelijks tijd heeft om naar het toilet te gaan.

Vaak is het niet een kwestie van geen tijd hebben, maar geen tijd maken. We gunnen onszelf vaak geen tijd. Want even een sigaretje roken, of je telefoon berichtjes bekijken lukt ons vaak wel.

Natuurlijk kan het zijn dat je geen tijd hebt om uitgebreide maaltijden klaar te maken, maar 5 minuutjes zijn vast wel ergens te vinden.

Hoe zorg je er tijdens deze diensten dan toch voor dat je je lichaam goed voedt. Laten we eerst even kijken naar de stofwisseling.
In de nacht en tijdens hele vroege diensten werkt onze stofwisseling anders dan overdag.
Overdag zijn je darmen actief en in de avond en nacht wordt deze naar een lager niveau teruggeschroefd. Dit omdat je lichaam normaal gesproken in de nacht in slaapstand gaat en bezig is met herstel.
Voeding wordt minder goed verteerd en je darmen hebben meer moeite met vetrijk en suikerrijk eten.

Om je lichaam te voeden wanneer je weinig tijd hebt kan je het volgende doen.

Kies voor eiwitrijke shake of havermout shakes zonder al te veel suikers. Deze zijn makkelijk weg te drinken en al van tevoren klaar te maken.
Of neem een volkorenboterham met ei of humus welke je eventueel lopend kan opeten.
Makkelijke goed vullende tussendoortjes zoals noten of een gekookt ei kunnen ook redelijk snel gegeten worden.

Wanneer je in de ochtend of nacht weinig tijd hebt om te eten is het niet erg om niet te eten, maar dan moet je er wel op letten dat je overdag je voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt.

Let wel op dat wanneer je in de nacht intensief werk doet, of wanneer je moet deelnemen aan het verkeer dat het soms wel voor de veiligheid verstandiger is om in de nacht wel iets te eten om niet te laag in je energie en bloedsuiker te zitten.

Wat je precies moet eten verschilt per persoon en daarbij is het echt belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Wanneer je veel moeite hebt met deze diensten en het voedingspatroon is het verstandig om een voedingsanalyse te doen of om met een coach te bekijken welke stappen je het beste kan nemen en welke voeding bij jou past. Het is namelijk niet alleen van belang dat je rekening houdt met je voeding, maar ook met de factoren slaap, beweging en vitamines-mineralen.

Meer weten over jouw voedingspatroon of over voeding en onregelmatigheden in het algemeen? Kijk dan vooral even op www.healthcoachmarjolein.nl of stuur mij een berichtje.

#ploegendiensten #onregelmatigewerktijden #voedingscoach #vitaliteitscoach#gezondeleefstijl

Meer tips over nachtdiensten die vind je hier:

Geen tijd om te eten tijdens ploegendiensten

Ploegendiensten
Health coach marjolein
Is voeding en vitaliteitscoach voor mannen en vrouwen die onregelmatig werken.