Hoeveel b12 zit er in vleesvervangers

Vleesvervangers leveren een aantal voedingsstoffen die veel in vlees zitten. Vleesvervangers passen in een gezond eetpatroon met minder of geen vlees.

Ze leveren net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1 en/of vitamine B12. Voedingsstoffen die je voornamelijk in dierlijke producten vindt.
Goede vleesvervangers  met voldoende ijzer, vitamine B1 én vitamine B12 zijn bijvoorbeeld eieren, maar deze kan je ook vinden in de vleesvervangers in de winkel.

Maar niet alle vervangers zijn hetzelfde en het verschil in B12 is vaak erg groot. Hoeveel b12 zit er in vleesvervangers? Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Valess gouda
Ah vegetarische balletjes 
Vegetarische slager mc2 burger
Vivera kaasschnitzel
Vegetarische basis burger ah
quorn stukjes glutenvrij
vegetarische slager ereburger
Ah vega rulstukjes
Boon falafelburger

Hoeveel b12 zit er in vleesvervangers?
Health coach Marjolein

Zoals je kan zien zit er een verschil in meerdere voedingsstoffen. De ereburger van de vegetarische slager bevat de meeste b12, heeft voldoende eiwit, vezels en laag in suikers.
De meeste vleesvervangers bevatten rond de 0,4 mcg per 100 gram.
Maar qua suikers, en vet moet je bij sommige vervangers wel een beetje oppassen. Zo komt de Vega geruld gehakt van de Ah super uit te test, en zou ik de vivera kaasschnitzel niet te vaak eten.
Maar dat is mijn persoonlijke mening 🙂

Een gezonde vleesvervanger uit de supermarkt bevat: 
Niet te veel verzadigd vet: ≤ 2,5 g/100 g
Niet te veel zout: ≤ 1,1 g/100 g
Geen of weinig toegevoegde suikers onder de 4 g/100 g 
Voldoende B12: ≥ 0,24 mcg/100 gVoldoende eiwit: ≥ 20% van de totale hoeveelheid calorieën.

Er zijn natuurlijk nog veel meer vleesvervangende opties, en weet jij nou een fijne vervanger die voldoende b12 bevat, let me know 🙂


hoeveel b12 zit er in vleesvervangers?

Health coach Marjolein is gespecialiseerd in voeding bij onregelmatige werktijden en emotie eten. Ben jij op zoek naar een gezonde leefstijl en wil je stoppen met elke maandag weer opnieuw op dieet? Neem dan eens contact op voor een kennismakingsgesprek.