Waarom heb ik altijd zin in zoetigheid na het eten?

img_2681

 

 

“ Waarom heb ik altijd zin in zoetigheid na het eten? “
Deze vraag kreeg ik laatst van een client. Ze vroeg waarom ze altijd zin in zoetigheid krijgt als ze net haar eten op heeft.
Zin in zoetigheid is veel voorkomend na een maaltijd. Klinkt vreemd he? Je hebt net gegeten en je buik zit vol, hoezo heb je dan toch trek in zoetigheid? Deze drang naar zoetigheid komt voornamelijk door gewenning maar kan ook komen door een schommeling in je bloedsuikerspiegel.

Na het eten gaat je lichaam aan de slag om al het binnen gekregen voedsel om te zetten en te verwerken. Je lichaam heeft hiervoor extra energie nodig en concentreert zich op de verbranding. Hierdoor hebben de andere delen van het lichaam minder energie tot hun beschikking, en kan het zijn dat je futloos en moe wordt.

Je lichaam weet dat als je iets met suiker eet of te wel snelle koolhydraten, je snel energie krijgt.
Hierdoor krijg je drang naar eten wat deze snelle energie levert. Denk maar eens aan de toetjes na het avond eten, of voeding met veel suiker zoas snoep, chocolade en koek. Deze drang is heel normaal, maar je hoeft er niet altijd aan toe te geven.
Hoe vaker je aan deze drang toegeeft, des te meer moeite het kost om hier vanaf te komen.

Wat kan ik doen?
Vaak is het een gewoonte geworden om na het eten een toetje te nemen. Deze gewoonte is waarschijnlijk al jaren aanwezig, en dus behoorlijk vastgeroest in je hersenen. Assosieer jij de tijd direct na het eten met zoetigheid, dan is het belangrijk om een nieuwe gewenning aan te leren.
Kijk eerst naar je eetpatroon.
Heb je een goed eetpatroon met voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten dan zal deze drang naar zoetigheid niet heel groot zijn. Zorg dus dat je weet wat je lichaam nodig heeft. Laat je voedingspatroon een keer nakijken door een gewichtsconsulent.
Het is belangrijk dat je gedurende de dag voldoende en regelmatig eet. Sla geen maaltijden over, en eet niet teveel suikers en verkeerde vetten.

Is je eetpatroon goed maar blijf je deze zoetige trek houden, probeer het dan te negeren. Je hersenen hebben tijd nodig om deze gewenning na het eten om te zetten. Maak een nieuwe routine aan. Je kan een stukje gaan lopen, de was doen, of even wat afleiding zoeken in de vorm van tv kijken of een boek lezen. Een glas water drinken of je tanden poetsen helpt vaak ook.

Blijft de trek in zoetigheid dan kan je ook een kopje thee met een klein blokje pure chocolade eten, of neem een lekker stuk fruit na de maaltijd.

 

 

Heb je ook een vraag? Stel deze gerust.