Zijn muesli repen zijn gezond?

Even snel een tussendoortje op weg naar het werk. Of als snack in de auto.
Wij Nederlanders zijn van het gemak en kiezen regelmatig voor een snelle reep om energie te krijgen.

Maar zijn die repen wel zo gezond? Wat zit er eigenlijk allemaal in?
Laten we daar eens naar kijken. Ik ben de Albert Heijn in gegaan en heb een aantal gezond ogende repen uit het schap gepakt.

De voedingswaardes heb ik hier onder neergezet.

Zijn muesli repen gezond?

Laten we de repen eens bekijken.


Een afbeelding van Hero B'tween mueslireep melkchocolade


De Hero B’tween chocolade reep.
Per 100 gram bevat deze reep 455 calorieën, 11 gram verzadigd vet en 8,6 suikerklontjes. Qua vezels zit hij aan de lage kant en als we de ingrediënten lijst bekijken zien we heel vaak de benaming voor suiker staan.

Ingrediënten: MELKchocolade 24% (suiker, cacaomassa*, cacaoboter*, magere MELKpoeder, BOTERvet, emulgator (zonnebloemlecithine)), granencrispies (TARWEmeel, suiker, maïsmeel, rijstmeel, GERSTmoutextract, zout, karamelsuikersiroop), glucosestroop, glucosefructosestroop, volkorengraanvlokken 10% (HAVER, TARWE, GERST), geroosterde PINDA’s 7%, suiker, kokosvet, cornflakes (mais, zout, GERSTmoutextract), honing 1%, emulgator (zonnebloemlecithine), zout, natuurlijk aroma, karamelsuikerstroop. Kan NOTEN bevatten.


Een afbeelding van AH Haverrepen honing

De Haver repen met honing van de AH zijn qua calorieën nagenoeg gelijk aan de B’tween maar bevatten minder verzadigd vet, minder suiker en wat meer vezels.


Een afbeelding van Bolletje Goed bezig krokante graanreep cranberry

Bolletje goed bezig krokante graanrepen.
Deze repen bevatten lekker veel vezels namelijk 11 gram. Wel wat hoger in de suikers.


Een afbeelding van Hero B'tween mueslireep zero witte chocolade

Hero B’tween heeft nog een variant, namelijk de ZERO versie. Dat betekent dat er geen suikers in zitten maar zoetstoffen.

Deze reep heeft daardoor dus minder calorieën, bijna geen suikers maar is daardoor ook wat lager in vezels.


Een afbeelding van AH Mueslireep yoghurt

De Ah muesli reep met yoghurt is volgens de verpakking rijk aan vezels.
Daar hebben ze zeker gelijk in het bevat namelijk 23 gram vezels per 100 gram.
Helaas is de hoeveelheid suiker en het verzadigde vet dan weer wel aan de hoge kant.


Een afbeelding van AH Muesli reep rood fruit zero

Je hebt van dit zelfde merk dus ook een ZERO versie. Deze bevat dus veel minder suiker, maar bevat dus ook gelijk weer een stuk minder vezels. Is wel weer lager in calorieën.


Een afbeelding van Trek Proteïne mueslirepen cocoa coconut

Trek proteine havermout repen met chocolade en kokos.
Helaas is het 2e ingrediënt in dit product al rijstsiroop (een andere benaming voor suiker). Dat is in het schema ook te zien, want deze repen bevatten maar liefst 7 suikerklontjes en 13 gram verzadigd vet.


Een afbeelding van Eat Natural Fruit & nut bars pure chocolade 

De eat natural chocolade repen lijken heel gezond, maar schijn bedriegt. Deze repen hebben de meeste hoeveelheid suiker in zich per 100 gram en ook het vetgehalte en de calorieën zijn aan de hoge kant.


Conclusie:
Of je nu vaak of af en toe een reep eet, je mag natuurlijk alles eten. Dus ook deze repen. Het enige wat ik je wel wil vertellen is dat je bewust moet kiezen voor wat je neemt. Want als je nu dagelijks zo een reep neemt (wat ik niet zou aanraden) dan is de kans dat je best veel suikers en verzadigd vet extra binnen krijgt.
Deze repen zijn ideaal op momenten dat je even geen tijd hebt voor een uitgebreid tussendoortje, maar toch even iets wil eten. Of wanneer je gewoon een keer iets anders wil dan dat stuk fruit of dat bakje rauwkost.

Persoonlijk zou ik dan kiezen voor degene met de minste suiker en die lager in calorieën is. Dus denk daarbij aan de ZERO varianten. Wil je uit principe nu geen zoetstoffen nemen dan is dat natuurlijk helemaal prima en kies je voor een reep die bij jou past.

Het liefst zou ik natuurlijk zien dat jullie allemaal je eigen gezonde repen gaan maken, maar ik snap ook dat daar soms gewoonweg geen tijd voor is.

Kies dus bewust en zie het niet als een gewoonte.


Health coach Marjolein

Wil je meer weten over gezonde voeding en kijken of mijn begeleiding iets voor jou is?
Check dan vooral even de website of stuur mij een berichtje.
Een kennismaking is altijd vrijblijvend.