12 Tips voor een gezonde & Slanke barbecue

Het is alweer een paar dagen mooi weer met zomerse temperaturen in Nederland, en dan gaan we met zijn allen massaal aan de barbecue.
Maar elke avond een hamburger, worstjes en een lading stokbrood kruidenboter is nou niet het meest gezondste eten. Helemaal niet als je op je lijn aan het letten bent. Dan kunnen deze avonden snel aantikken qua calorieën.
Hoe voorkom je dat je al die progressie van de afgelopen weken kwijt raak, maar je toch gezellig mee kan doen met de barbecue?
Ik geef je 12 tips voor een gezonde, slanke barbecue avond.
Grillen is een gezondere versie als het gaat om het bereiden van eten. Tijdens het grillen gebruik je namelijk de hitte van bijvoorbeeld de barbecue om het vlees sterk te verhitten. Hier is weinig tot geen vet voor nodig.

 

Met deze 12 slanke tips ga je onbezorgd het bbq seizoen in.

1: Gebruik mager vlees.
mager vlees zoals kip, varkenshaas of mager rund is ideaal voor een barbecue. Maak lekkere kip spiesjes met ananas of een zelfgemaakte hamburger van mager gehakt.
2: Hoeveel ga je eten?
Net als je andere maaltijden is het verstandig om van te voren te plannen wat je gaat eten.
Helemaal met een barbecue komt het al snel voor dat je teveel eet.
Bedenk dus van te voren wat je gaat eten. Bijvoorbeeld 1 hamburger, 1 kipspies een stukje biefstuk plus salade.
3: Bring your own!
Ga je naar vrienden of familie op de barbecue neem dan zelf je eten mee. Zo kan je ervoor zorgen dat je mager vlees of vis mee neemt, en denk ook eens aan een gezonde salade. Zo weet je in ieder geval zeker dat er ook magere varianten beschikbaar zijn en kan je heerlijk en onbezorgd genieten.

4: Salade happen

De kant en klare salades zijn natuurlijk niet de meest gezonde, maak daarom je eigen salade. Een stuk gezonder en vaak nog lekkerder ook.

5: Kies niet teveel saus.

sausjes zitten meestal vol verzadigd vet, en suiker. Kies daarom voor rode sausen met minder suiker, of mayonaise op basis van yoghurt. Of nog beter maak je eigen saus. Gezonde knoflooksaus

6: Dagplanning
Als je weet dat je in de avond meer gaat eten is het verstandig om daar overdag rekening mee te houden. Zorg dat je overdag licht eet. (maar denk eraan niet eten is NIET GOED.) Neem bijvoorbeeld een licht ontbijt en salade als lunch. En als tussendoortje fruit of groenten.
7: Kies voor groenten
Wist je dat gegrilde groenten ook heerlijk zijn op de barbecue. En hier hoef je niet zuinig aan mee te doen. Denk aan aubergine, courgette of tomaten. Klik hier voor een lekker recept.
8: Kies Vis
In plaats van vlees op de barbecue is het ook heerlijk om vis of scheldieren op de barbecue te leggen.
Denk hierbij aan een lekkere zalmmoot of gamba’s.
recept: Snijd een stukje zalm af en leg deze op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel met wat olijfolie, citroen, peter en zout. Vouw nu de aluminiumfolie dicht om de zalm heen als een cadeautje. Leg het pakketje op de bbq voor 10-15 minuten.
9: Alcohol
Ja bij zo een zomerse avond is het natuurlijk lekker om een koel biertje of koud glas wijn te drinken.
Maar deze lekkere drankjes zitten ook voordevol calorieën. Drink dus niet teveel alcohol. Wist je dat 1 glas wijn ongeveer 70-80 calorieën bevat. En dat zijn standaard glaasjes van 100ml.
10592938_702909819762298_6762986010170517813_n
10: Frisdranken
Net zoals de alcohol bevat frisdrank ook veel calorieën. Het beste is daarom om bij de barbecue water te drinken. En vindt je gewoon water saai, probeer dat eens wat stukjes fruit of blaadjes munt erdoor te doen. Je kan eindeloos varieerden .
11: Fruit.
Serveer bij je barbecue een lekkere bak gemengd fruit.
Denk hierbij aan watermeloen, appel, aardbeien, druiven, en blaadjes munt.
12: Brood
Vaak voordat de barbecue begint heb je jezelf al helemaal vol gegeten met stokbrood kruidenboter .
Probeer daarom het stokbrood over te slaan of neem maar een paar stukjes bij je vlees.
Zet het brood pas op tafel zodra het vlees klaar is. En in plaats van wit brood neem volkoren of spelt brood.
Geniet dus onbezorgd van een gezonde barbecue.
Veel plezier en eet smakelijk.