25 eiwitrijke producten

Bij proteïne denkt men al snel aan die grote bekers met eiwitshakes die sporters in het krachthonk gebruiken. Maar wist je dat ook jij proteïne nodig hebt?

Net als koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen heeft je lichaam eiwit nodig. Ook wel proteïne genoemd.
Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ze zijn onmisbaar voor ons zenuwstelsel, organen, bloed en verantwoordelijk voor de opbouw van onze spieren.

unnamed-5

Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. Er zijn 22 verschillende soorten aminozuren. De samenstelling, volgorde en structuur van deze aminozuren verschilt. Daardoor is elk eiwit uniek.
Het is dus essentieel dat je voldoende eiwit per dag binnen krijgt om je lichaam goed te laten functioneren.
Tevens helpt eiwitrijk eten bij het afvallen, omdat eiwit een verzadigend effect heeft.

Je lichaam heeft 0.8gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Deze berekening geld voor de gemiddelde mens. Een vegetariër, topsporter of iemand met veel stress heeft dan weer hele andere hoeveelheden nodig. Het is daarom belangrijk dat je goed weet wat je lichaam nodig heeft om deze goed te laten functioneren.

Vooral krachtsporters gebruiken vaak eiwitpoeders. Dit is meestal om hun dagelijkse inname aan eiwitten te behalen, wat natuurlijk handig kan zijn als je een druk schema hebt. Wel is het belangrijk om te beseffen dat eiwitshakes geen vervanging zijn voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon! Als de rest van je voedingspatroon niet goed op orde is dan heeft een eiwitshake ook weinig toegevoegde waarde.

 “Wil je meer weten over wat en hoeveel jouw lichaam nodig heeft, maar dan een afspraak voor een  Voedingsanalyse “

Je hebt 2 soorten eiwit, dierlijk & plantaardig eiwit.
Dierlijk eiwit bevat alle essentiële aminozuren. Plantaardig eiwit bevat maar een deel daarvan. Het is daarom voor vegetariërs en vooral voor veganisten belangrijk erop te letten dat zij producten met eiwit combineren voor een volwaardig aminozuurprofiel.
Graan en peulvruchten zijn een goede combinatie. Graan is namelijk rijk aan methionine en arm aan lysine (2 aminozuren) bij peulvruchten is het net andersom.
Erwtensoep met brood of rijst met linzen zijn een goede combinaties voor een volledig aminozuurprofiel.

Waar zit eiwit in?
Eiwit zit vooral in vis, peulvruchten, vlees, ei, zuivel en noten.  Hieronder zal ik een lijstje zetten met eiwitrijke producten en de hoeveelheid eiwit per 100gram.

 

Kwark
8.5g
Tonijnsteak

 

23g
Griekse yoghurt

 

4.5g
Avocado 1.9g
Soja Bonen 35g
Ansjovis

 

22g
Eieren
6g
Garnalen

 

18g
Mozzarella

 

28g
Kaas

 

25g
Hüttenkäse
12g
Amandelen

 

22g
Walnoten
15g
Pindakaas
25g
Havermout
13g
Zalmfilet

 

21g
Paling

 

24g
Pistache noten
20g
Kipfilet

 

23g
Biefstuk

 

23g
Kalkoenfilet

 

21g
Rookvlees

 

22g
Zonnebloempitten 23g
Rundergehakt 20g
Achterham

 

15g

Zoals je kan zien bevatten dierlijke producten een grote hoeveelheid eiwit, ook bonen en zaden hebben vaak een verhoogde eiwit hoeveelheid. Behalve eiwit bestaat een voedingsmiddel ook uit vet, koolhydraten, vitamines en mineralen. Het kan dus zijn dat een voedingsmiddel rijk is aan eiwit, maar ook rijk aan verzadigd vet.

Geroosterde kikkererwten zijn een prima bron van Proteïne, klik hier hoe je deze lekkere snack maakt.

kikkererwten

Of je nu gewicht wilt verliezen of spieren wilt opbouwen, het is belangrijk om te weten wat jouw lichaam nodig heeft en hoeveel je lichaam nodig heeft. Dit zodat je precies weet welke voedingsmiddelen je zou moeten eten voor een top resultaat. Klik hier  voor meer informatie.