Is de banaan een dikmaker?

banaan gezond

In het land der fabelen komt de banaan steeds vaker naar voren.
De banaan zou namelijk slecht zijn! Bananen zijn niet goed voor onze gezondheid….Klinkklare onzin!
Maar bananen bevatten toch veel suiker?
Bananen bevatten veel zetmeel. Dit zetmeel wordt tijdens het rijpingsproces omgezet in suiker.
Hoe rijper de banaan, hoe meer suiker er dus in zit. Dus hoe zoeter die smaakt. Op een gegeven moment bevat een rijpe banaan net zoveel suiker als een koekje. En toch is de banaan uiteindelijk veel beter om te eten, dan welk koek of snoepgoed dan ook. De banaan bevat namelijk ook veel vezels. Deze vezels zorgen voor een verzadigend gevoel. En daar komt nog bij dat wetenschappers hebben aangetoond dat een groot deel van de zetmeel in de banaan niet door ons lichaam kan worden opgenomen. En daarom dus ook niet slecht voor je is.
Bananen weetjes
Wist je dat de banaan nog meer goede voordelen heeft?
Een banaan bevat namelijk veel kalium. Gemiddeld bevat de banaan ongeveer 425 mg kalium. Veel meer dus dan de meeste andere vruchten. Vooral west-Europeanen hebben nog wel eens de kans op een kalium tekort. Vooral als ze geen aardappelen eten en bijvoorbeeld geen linzen of peulvruchten lusten. Kalium is bloeddruk verlagend. En helemaal in deze stressvolle tijd is dat toch wel eens handig.
Zout bevat natrium, en natrium staat erom bekend dat het onze bloeddruk kan verhogen. Als je dus een te hoge bloeddruk hebt, moet je niet alleen je zoutinname verlagen, maar ook je kalium gehalte verhogen. En dus voeding eten welke veel kalium bevat, zoals de banaan 😊
Behalve kalium bevat een banaan nog, ijzer, fosfor, magnesium, zink, selenium en calcium. Allemaal mineralen die ons lichaam nodig heeft. Daarbij bevat de banaan nog vitamine C, vitamine B, vitamine K, foliumzuur en Vitamine A. Hierin zitten al 2 vitamines die voor ons lichaam essentieel zijn. Vitamines die wij via onze voeding binnen moeten krijgen, omdat ons lichaam dit niet zelf kan aanmaken. Alleen maar voordelen heeft dat gele kromme ding dus.
Nog even een tip:
Heb je last van hoofdpijn na een avondje stappen? Neem dan een banaan. Het magnesium in de banaan zorgt ervoor dat de bloedvaten zich kunnen ontspannen en kan zo de pijn verminderen.

 

 

bron: Gezondheidsnet.nl