Een gezonde levensstijl op vakantie

gezonde levensstijl Een gezonde levensstijl ook op Vakantie in Italië

 

Afgelopen week zijn wij terug gekomen van een heerlijke vakantie in Italië. We zaten aan het Gardameer in het plaatsje San Bendetta. Nu krijg ik de weken voor de vakantie maanden heel vaak de vraag hoe om te gaan met deze periode. Daarom vertel ik je graag hoe IK om ga met de vakantie en een gezonde levensstijl.

 

Veel mensen komen aan in de vakantie. Want op vakantie hoeven we niks, en mogen we alles. Alle remmen gaan los, en dat betekend dat we vooral dingen eten en drinken die we normaliter niet zoveel zouden nemen. Daarbij bewegen we (meestal) ook minder, en denken we niet meer zoveel aan onze gezondheid.
Maar dan heb ik een saaie vakantie krijg ik dan wel eens te horen! Nee hoor: als je jezelf een gezonde levensstijl aan leert, dan kan je genieten van je vakantie en toch bewust bezig zijn. Je voelt je dan echt zoveel beter als je terug komt zonder die extra kilo´s aan je lijf.

 

Maar hoe doe je dat?
Bij ons begint dit al bij het inpakken van de auto. Wij zaten dit jaar aan het Gardameer in een stacaravan. Dat betekend dat we veelal zelf zullen koken en dus de beschikking hebben over een koelkast, en kookgerei. Daarom neem ik vaak een aantal dingen mee waarvan ik weet dat deze niet of moeilijk in het buitenland te vinden zijn.

Wat ik zoal standaard mee neem:

  • Een stuk 20+ kaas van de kaasboer.
  • Een zak notenmix ongezouten
  • Volkoren crackers die ik lekker vindt
  • Volkoren pasta
  • Maiswafels

Voor de heenreis gaan er natuurlijk nog broodjes, snackgroenten, handige tussendoortjes en veel water mee. Hallo gezonde levensstijl onderweg.

Aangekomen doen we meestal boodschappen bij de dichtstbijzijnde Lidl of Aldi. Toch een beetje vertrouwd 😊 We zullen niet elke dag uit eten gaan dus koken we de meeste dagen gewoon normaal. Aardappelen, pasta, noedels met groenten en vlees of vis. Normaal eet ik in Nederland in de ochtend regelmatig volkorenbrood, maar dat is in Italië niet zo goed te vinden. Daar zijn ze namelijk vooral van de harde broodjes, zoete broodjes en geroosterde broodjes. Meestal neem ik dan af en toe een granenbol en de rest van de week yoghurt of kwark met fruit en granen. Je moet soms even zoeken, want ook hier zijn ze dol op zoete toevoegingen, maar er zijn ook magere naturel varianten te vinden. Ik leer mijn cliënten hoe ze etiketten moeten lezen, en dan weten ze in het buitenland ook waar ze op moeten letten.

 

Voor tussendoortjes kan je lekker fruit of groenten meenemen. Denk ook eens buiten je comfort zone en probeer lokale producten uit.
Je houdt je dus zoveel mogelijk aan een gewoon gezond eetpatroon. Denk ook op vakantie aan de 80/20 regel.

Italië staat bekend om zijn heerlijke ijsjes en pizza. En natuurlijk heb ik die ook gegeten. Qua pizza neem ik dan meestal een vis met groente pizza, dit is minder vet en ik vindt het heerlijk. Ook die ijsjes heb ik zeker meerdere keren gehad. Maar ik heb geleerd dat ik niet elke dag een heel bakje vol hoef. Af en toe een bakje of hoorntje met 1 bolletje is ook prima. En ze hebben in Italië bij de meeste gelataria´s ook vers fruit ijsjes. Heerlijk 😊

Dan nog even over het bewegen. Waar wij zaten hadden ze elke dag een animatie team die de hele dag door verschillende leuke opties gaven voor beweging. Zo heb ik bijna elke dag om 10:00 in de ochtend yoga gedaan aan het meer. Wauw wat een uitzicht! Heerlijk om even te ontspannen. Ook waren de hardloopschoenen ingepakt, en omdat het in Italië al best vroeg warm kan zijn, ging ik soms rond 08:00 uur een rondje hardlopen. 3 of 4km was meer dan genoeg. Verder lopen wij veel als we op vakantie zijn. Door mooie steden, lekker langs het meer, en moet je maar eens opletten hoeveel stappen je zet als je constant naar de miniclub of het zwembad heen en weer loopt. Ook hebben we een dag fietsen gehuurd en een ochtend gekanood. Nou ik kan je zeggen van beiden heb ik de dag erna spierpijn gehad.

Een gezonde levensstijl hoeft dus niet heel moeilijk te zijn. En ja op vakantie heb ik meer ijsjes en chips gegeten dan ik normaal thuis misschien doe, maar heb ik ook dagelijks meer bewogen dan dat ik normaal doe.

Kies dus ook in de vakantie voor een gezonde jij! 😊

 

gezonde levensstijl