De middagdip 5 tips

De middagdip

Middagdip

Je rekt je nog een keer uit, gooit wat water in je gezicht of zet nog een kop koffie voor je neus. Je concentratie is ver te zoeken. Je hebt last van een middagdip.
Een middagdip komt veel voor op kantoor. of bij mensen die veel zitten, en het grootste gedeelte van de dag achter hun computer of laptop te vinden zijn. Wees gerust je bent niet de enige. Veel mensen ervaren een middagdip ergens tussen 2 en 4 uur. Een middagdip is een natuurlijke reactie van ons lichaam en dus niks om bang voor te zijn. Het heeft te maken met ons bioritme. Deze zorgt ervoor dat wij kunnen gaan slapen in de nacht, dat wij overdag wakker kunnen worden, en gedurende de dag energie hebben. Ons bioritme staat in samenwerking met onze lichaamstemperatuur, de verbranding en nog veel meer.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je een middagdip krijgt.  Misschien is het te warm op kantoor, heb je te weinig frisse lucht gehad, te weinig beweging, of is je eetpatroon de oorzaak.
Hoe dan ook onze bloedsuikerspiegel is meermaals de oorzaak van onze middagdip.
Op het moment dat wij net die lekkere broodjes achter de kiezen hebben moet ons lichaam aan de slag. Die broodjes moeten namelijk ook weer verteerd worden. Je spijsvertering zet alles op alles om er voor te zorgen dat die vitamines/mineralen en andere voedingsstoffen optimaal gebruikt kunnen worden. Het lichaam heeft op dat moment dus meer energie nodig. Bepaalde functies worden even naar beneden geschroefd om ervoor te zorgen dat de spijsvertering alle energie kan benutten. Dit betekend dat je wat vermoeid kan worden na het eten.

 

Maar is er dan niks aan te doen? Jazeker wel.

De middagdip duurt meestal maar een 30 minuten maar hoeft niet elke dag vanzelfsprekend te zijn.
Ik geef je 5 tips om de middagdip zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Tip 1: Eet gezond
Zorg dat je gedurende de dag zoveel mogelijk gezonde producten eet. Dus goede complexe koolhydraten i.p.v. enkelvoudige koolhydraten. Weinig verzadigde vetten en voldoende vezels. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
Tip 2: Drink voldoende water.
Ons lichaam bestaat voor het het grootste gedeelte uit water, en dit water dient gedurende de dag steeds aangevuld te worden. Te weinig vocht kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies.
Tip 3: Zorg voor voldoende frisse lucht.
Het kan soms erg warm en benauwd zijn op kantoor. Zorg daarom voor frisse lucht. Zet een raam open of ga even naar buiten. Adem een aantal keer goed in zodat je lichaam kan ontspannen.
Tip 4: Beweeg voldoende.
Van beweging krijgen we energie. We voelen ons weer fit en alle spieren worden weer even wakker geschud. Ga een rondje wandelen na de lunch. Of neem een aantal keer de trap. Ga je een call in, kijk dan of je dit misschien wandelend kan doen?
Tip 5: Laat die koffie maar even staan
Vaak grijpen we zodra we moe zijn naar koffie, redbull of suikerrijke voedingsmiddelen. We weten namelijk dat we hier snel weer energie van krijgen. Helaas werkt dit middel vaak maar kort en krijgen we even later toch weer die dip.  Je stelt het eigenlijk een beetje uit. Een bijkomend probleem van teveel cafe├»ne is dat dit het vocht uit ons lichaam onttrekt waardoor we weer meer kans hebben op vermoeidheid en hoofdpijn.

 

 

middagdip