Een moeilijk moment: Verjaardagen

Het moeilijke moment: Verjaardagen
Foto credits: KVFOTO

verjaardagen
Laatst vroeg ik tijdens een bijeenkomst wat iedereen zijn moeilijke moment was. En een aantal keer kwam daar verjaardagen uit. Die taart, wijntjes en hapjes. Hoe ga je daar nou mee om?
Als we denken aan verjaardagen dan denken we aan feest, gezelligheid en ETEN!

Die laatste twee combineren we eigenlijk heel vaak met elkaar. Gezelligheid kan niet zonder lekker (lees suiker of vetrijk) eten. Dit krijg je meermaals te horen als iemand een verjaardag heeft. Zonder eten is het niet gezellig. Maar waarom is het dan niet gezellig? En waarom moet het dan altijd vet of suikerrijk eten zijn?

Op zien tegen verjaardagen
Wist je dat heel veel mensen op zien tegen verjaardagen. Dat ze eigenlijk helemaal geen taart of hapjes willen. Maar dat ze geen NEE durven te zeggen tegen de gastvrouw of gastheer.
Mensen zijn sociaal aangelegd en houden niet zo van weerstand. Dus NEE zeggen is vaak erg moeilijk. Want wat gebeurd er als ik nu nee zeg tegen een taartje? Misschien wordt diegene dan wel boos of geïrriteerd. En omdat dit ons een rot gevoeg geeft zeggen we maar ja, zelfs als we nee denken.

We spreken vanuit ons gevoel en niet vanuit ons brein.
Maar wat moet ik dan doen, niet meer naar een verjaardag gaan? Of nooit meer wat in huis halen? Nee natuurlijk niet. Gezelligheid en verjaardagen hoort er gewoon bij. Maar als je leert om hier mee om te gaan, zal het steeds minder moeilijk worden.

Zeg ja als je ja bedoeld
Als je taart kiest, kies dit dan omdat je het ook daadwerkelijk wil eten. Niet omdat je geen nee durft te zeggen. Als je JA zegt tegen taart, zeg dan ook volmondig ja. Twijfel je, zeg dan nee.
Als je dan toch gekozen hebt voor die taart, kan je nog rekening houden met wat voor soort taart je gaat eten.

De calorieën in taart verschilt namelijk nogal.

Zo is een stukje cake rond de 75 kcal.

En een appelflap al snel 380 kcal.

Een gevulde koek zit rond de 260 kcal

En een slagroompunt 290 kcal.

Een tompoes bevat al snel 240 kcal per stukje.

 

Kies dus ook hier voor wat je eet. Eet je nutteloze calorieën die je lichaam alleen maar vullen. Of kies je voor calorieën en voedingsstoffen die je lichaam voeden. Je hebt altijd een keuze. Is het toch nog erg lastig, hieronder heb ik een aantal tips voor je.

Pas de volgende tips toe:

– Neem de gastheer of gastvrouw in vertrouwen en vraag of hij-zij je geen taart wil aanbieden.

– Mocht je Nee zeggen lastig vinden, vraag dan om een klein stukje. Zo beperk je toch al een groot gedeelte van de calorieën.

– Neem zelf een lekker taartje of cake mee met minder suiker of vet.

– Kies voor 1 ding in plaats van alles. Dus of taart of hapjes of alcohol.

– Laat de stukjes worst en kaas voor wat het is, en neem lekker stukjes komkommer, tomaatjes of augurk. Hier kan je onbeperkt van snacken.

Als je bovenstaande tips toepast zal een verjaardag al een stuk makkelijker worden. En onthoud: Eet minder suiker, je bent al zoet genoeg van jezelf 😉

verjaardagen