Gezond en vitaal de herfst door!

Het is herfst! Hoe kom jij gezond en vitaal de herfst door?

 

De jas mag weer aan, dikke truien weer op de plank en snotterige mensen om je heen. Ja de herfst is weer begonnen. Nu mogen we natuurlijk niet zeuren met een heerlijke zomer, maar de laatste dagen voel je de kou het land binnen sluipen. Hoe kom je fit en vitaal de herfst door?

Met onderstaande tips zal dit je zeker lukken.

 

 

 

Eet seizoensgroenten:
Tijdens de herfst zijn de herfst groenten weer vol op in de supermarkt te vinden. Denk maar eens aan nieuwe lekkere aardappelen, pastinaak, pompoen, Prei, wortelen of bieten. Tijdens de herfst eten we vaker stampotten of soepen, en hier kan je al deze groenten prima in kwijt. Denk er dan wel even aan dat je niet teveel boter, spekjes en jus bij je stamppot eet. Al deze groenten zien er leuk en kleurrijk uit, maar zitten ook nog eens boordevol vitamines, vezels en mineralen.
Ga naar buiten:
Wat is er nou heerlijker om tijdens de herfst een mooie boswandeling te maken? Ga lekker naar buiten en geniet van de mooie kleuren in de natuur. Trek je kinderen hun laarzen aan en zoek dennenappels, kastanjes of paddenstoelen.  Wist je dat je in de herfst minder vitamine D binnen krijgt dan zou moeten? We zitten namelijk veel meer binnen in huis of op kantoor met onze lichamen ingepakt onder een dikke laag kleding. Hierdoor kan de zon, de grootste bron van vitamine D minder goed zijn werk doen. Ga daarom in de herfst vaker naar buiten.
Drink voldoende:
In de zomer is het heel makkelijk om voldoende te drinken. Door de warmte krijgen we al sneller dorst en ook de hippe water flesjes zijn niet aan te slepen. Tijdens de herfst is het voor veel mensen toch een stuk lastiger om voldoende te drinken. We hebben minder snel dorst, en koud drinken staat ons vaker tegen. Een tip om meer te gaan drinken op een dag is om bijvoorbeeld bij elke maaltijd een extra glas water neer te zetten. Ook lekkere grote koppen thee zijn natuurlijk een goeie bron van vocht.
Sporten:
Natuurlijk snappen we dat je tijdens een echte herfstbui of een frisse wind weinig motivatie krijgt om buiten te sporten. Maar voldoende bewegen is tijdens deze periode juist erg belangrijk. De dagen zijn korter en de nachten langer, dus we komen weinig buiten en bewegen minder. Een optie tijdens deze periode is om lekker binnen te sporten. Ga naar de sportschool, of doe oefeningen thuis. Tegenwoordig kun je complete sessies via youtube downloaden, dus er is geen excuus om het niet te doen.
Zorg voor rust:
Wist je dat voldoende slaap erg belangrijk is voor je gestel. Tijdens rust periodes hersteld je lichaam van alle invloeden van binnen en buiten af. Je lichaam verbruikt meer energie in de herfst-wintermaanden, en daarom is het van groot belang dat je je rust pakt. Doordat het minder lang licht is zijn we geneigd alles wat er in deze periode moet gebeuren sneller en gehaaster te doen. Hierdoor krijgen we een opgejaagd en stressvol gevoel. Zorg dat je ook mentaal rust vindt. Neem dagelijks een of twee keer even een momentje om tot rust te komen. Al is het maar 2 minuten om even te focussen op je ademhaling. Je zal zien dat dit je helpt om weer vol energie verder te gaan.

 

Volg je deze tips op dan staat niks je meer in de weg om deze herfst gezond en vitaal door te komen.