Typisch Nederlands eten

stroopwafels

In nederland zijn we beroemd om onze tulpen en molens. Maar ook onze kaas is wereldwijd te verkrijgen.
Zo zijn er nog een aantal typisch Nederlandse producten die je geproeft moet hebben als je hier bent.


Wat is nou typisch Nederlands eten?

Op nummer 1 in deze lijst en een favoriet bij veel expats zijn toch wel,

1. Stroopwafels
De stroopwafel wordt van oorsprong siroopwafel genoemd.
Het product bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met ruitpatroon, waartussen zoete siroop is aangebracht. Een stroopwafel bevat ongeveer 150-200 kcal per gemiddelde wafel.

2. Zoute haring
De haring is een straalvinnige vis van het noordelijk halfrond. Het is al lang en populaire consumptievis, waar veel op gevist wordt. Haringen leven tot een diepte van 200 meter. De larven leven van plankton, de volwassen dieren van, garnalen en kleinere vissen. Haringen komen voor in grote scholen van soms miljoenen dieren. De haring is een vette vissoort vol omega vetten die goed zijn voor onze gezondheid.

3. Bitterballen
Een bitterbal is een gefrituurd klein (vlees)ragoutballetje van zo’n 3 à 5 cm doorsnee. Het is in feite een kleine, ronde versie van de vleeskroket. Het gewicht is ca. 20 gram. De naam kom voort uit het feit dat bitterballen vroeger werden gegeten bij een bittertje, een sterk alcoholisch kruidendrankje. Je hebt tegenwoordig veel soorten bitterballen en kan ze zelfs in een vegetarische vorm krijgen. Bitterballen worden meestal gegeten met mosterd.

4. Dropjes
Drop is een snoepgoed dat wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra . Voor de zoetheid wordt het gemengd met 40-60% suiker of een andere zoetstof . Teveel drop kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Vooral Muntdropjes zijn groot favoriet in Nederland.

5. Kaas
We noemden het hierboven al maar als je in Nederland bent moet je toch eigenlijks wel eens kaas geproefd hebben. Kaas is een zuivelproduct met een vaste structuur. Door het toevoegen van stremsel en zuursel worden de vaste stoffen in de melk gescheiden van het vocht. Hierna wordt zout en eventueel schimmels toegevoegd en bereid tot een kaas. Kaas bevat veel eiwit, calcium en vitamines A,B en D.

6. Stampot boerenkool met worst
Een echt typsisch Nederlands wintermaaltje is de stampot boerenkool.
En dan het liefst met een kuiltje jus en een lekker stuk rookworst.
Van boerenkool wordt vaak gezegd dat de smaak pas echt goed is als er op het veld “een nacht vorst overheen is gegaan”, omdat de koude ervoor zorgt dat de plant extra suikers aanmaakt. Boerenkool is erg gezond en wordt in een aantal landen als een superfood gezien. In Nederland eten we het toch het liefst als stampot, of zoals ze in groningen zeggen stampot mous.

7. Oliebollen
De oliebol is een bolvormig gefrituurd gistdeeggerecht. Ze worden in Nederland traditioneel gegeten op oudejaarsavond. Ook worden ze het hele jaar door op kermissen in oliebollenkramen verkocht. Oliebollen zijn vaak gevuld, meestal met krenten of rozijnen. Verder kunnen ook andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals appel, sukade, sinaasappelsnippers of room.

8. Erwtensoep
Deze soep wordt gemaakt van spliterwten en heeft ook wel de benaming snert. De erwtensoep wordt in Nederland traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspek, kaas of boter.
In Nederland wordt jaarlijks een Wereldkampioenschap Snertkoken gehouden. In 2019 vond de 25ste editie plaats en sinds 2018 staat het op de lijst van cultureel erfgoed.

9. Roggenbrood met katensprek
We hebben het net hierboven al even genoemd, maar roggenbrood met katenspek is ook echt een nerlands gerecht. Roggebrood is een voedzaam brood gemaakt van rogge, water, zout en soms gist of zuurdesem. Een plakje roggebrood levert 15 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingsvezels en ijzer op. Roggebrood was vroeger voor velen in Nederland en België naast de later ingevoerde aardappels het hoofdvoedsel.

10. Beschuit met muisjes
Beschuit met muisjes word in Nederland speciaal gegeten bij de geboorte van een kind. Deze ‘muisjes’ zijn versuikerde anijszaadjes. Tot medio 1990 waren muisjes altijd roze met wit. Daarna werden muisjes in twee verschillende kleuren op de markt gebracht: blauw met witte muisjes worden gebruikt wanneer er een jongetje is geboren, en roze met witte wanneer het een meisje betreft.

Health coach Marjolein



Health coach Marjolein is voedingsdeskundige en coach en helpt dames en heren die een gezonde blijvende leefsstijl willen creeren.