Voetbal & Voeding

Of het nou slecht of mooi weer is, in het weekend staat menig man of vrouw op het voetbalveld.
Bijna 1.5 miljoen Nederlanders voetbalt en is aangesloten bij de KNVB.
Voetbal is 1 van de groots groeiende sporten ter wereld.
22052547_1471174649602474_2091042741_n
De kleintjes kunnen vanaf 5 jaar meestal al beginnen bij de Fjes. Daarna kan je doorgroeien tot het 1e elftal waar de leeftijd meestal rond de 18-25 is. Deze jongens trainen gemiddeld 2 a 3 keer in de week en spelen meestal op zaterdag of zondag een wedstrijd. Is het 1e elftal een beetje te hoog gegrepen kan je altijd nog meedoen met het veteranen team. En vergeet natuurlijk het dames voetbal niet , wat nu door de winst van onze Nederlandse Leeuwinnen sterk aan het groeien is.

 

Voetbal is een sport die wordt gekenmerkt door korte explosieve inspanningen in combinatie met een middelmatig uithoudingsvermogen.
Een profvoetballer loopt ongeveer 10kilometer per wedstrijd maar loopt dit niet zoals een duurloper. Tijdens een sprint rent de voetballer namelijk veel sneller, en hij heeft ook momenten dat die stil staat.

 

homepage-info

 

 

WAAROM IS VOEDING BELANGRIJK BIJ VOETBAL?
Bij elke sport is het belangrijk dat je de juiste voeding binnen krijgt. Dit zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt en je herstel sneller op gang komt.
Omdat voetbal vooral bestaat uit intervallen kunnen de koolhydraat voorraden sneller uitgeput raken. Het is daarom verstandig om genoeg koolhydraten middels je voeding binnen te krijgen. Hier kom ik later op terug.
21984387_1471174652935807_1884609545_n

 

VOCHT
Ook vocht is een belangrijk onderdeel tijdens het voetballen. Doordat je veel interval doet verbruikt je lichaam meer vocht. Vaak raak je tussen de 1 a 2 kilo vocht per wedstrijd kwijt, het is daarom belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Dit kan het beste voor en na de wedstrijd of trainingen gedaan worden. Het beste is natuurlijk om je vochtpijl aan te vullen met water. Heb je nu heel veel gesport of is het warm dan kan je ook gebruik maken van een sportdrank.
Als je na de wedstrijd dorst hebt, dan heb je teveel vocht verloren en is dit niet voldoende aangevuld. Dorst betekend eigenlijk dat je al te laat bent met drinken.
Sportdranken zijn tijdens de wedstrijd een prima manier om zowel vocht als koolhydraten en zout binnen te krijgen.
Wil je weten hoeveel calorieën je verbrand tijdens het voetballen?
Voor voetbal is er een simpel rekensommetje je verbruikt ongeveer 7kcal per kilogram lichaamsgewicht per uur.
KOOLHYDRATEN
koolhydraten of te wel suikers zijn heel belangrijk, het is namelijk de grootste energiebron van je lichaam tijdens een wedstrijd of training. Het is het beste om deze voorraad voor, tijdens of direct na de training aan te vullen.
Tijdens een training kan dit door een sportdrank. Hierin zit vocht , Natrium maar ook koolhydraten. Een glas ranja in de pauze of thee met suiker is ook een prima optie.

 

PROTEINE
Eiwitten of ook wel proteïne genoemd zorgen voor een goed herstel na de wedstrijd of training. Het is niet interessant om deze voor of tijdens de wedstrijd te eten of drinken. Het is belangrijk dat je 20gram eiwitten binnen de eerste 2 uur na je training of wedstrijd binnen krijgt. Denk hierbij aan een yoghurtdrank, pasta, broodje kaas of noten.

 

WANNEER ETEN?
Net als bij de meeste sporten is het belangrijk om ongeveer 2 uur voor de wedstrijd je laatste grote maaltijd te eten. Denk hierbij aan goede koolhydraten en weinig vet. Je kan een uur voor de wedstrijd nog een klein tussendoortje nemen in de vorm van snelle koolhydraten. En denk daarbij ook aan de vochtinname.

 

dsc02063

 

VOETBAL EN AFVALLEN
Als je gewicht wilt verliezen of meer conditie wilt krijgen is het zeker prima om te gaan voetballen. De meeste voetballers trainen 2x in de week en hebben in het weekend een wedstrijd. Is je voeding op orde en doe jij actief mee met het spel dan helpt dit jouw zeker om een gezond lichaam te krijgen. Maar let wel op het volgende: De 3e helft! Na de wedstrijd gezellig met je teammaten napraten in de kantine onder het genot van een hapje en drankje. De meters bier vliegen door de lucht en de patat en broodjes bal van oma komen weer tevoorschijn. Let dus op dat als je wilt afvallen, dat je hier niet teveel van neemt.
Een biertje is namelijk al gauw 90 calorieën per glas, en dat broodje bal zit al snel op 360calorieen (zonder saus)
Zorg dus tijdens een training of wedstrijd voor gezonde voeding.
Wil je meer informatie over je voeding neem dan contact op.

 

21979506_1471174639602475_1431765805_n

 

En zoals Johan Cruijff altijd zei Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren!