Waarom een crash dieet, geen goed idee is!

Om gewicht te verliezen hoef je maar één simpel ding te onthouden. Eet je meer dan je verbruikt dan kom je aan, en eet je minder dan je verbruikt dan val je af. Heel simpel. Helaas wordt dit door veel mensen toch verkeerd opgevat. Conclusie: hoe minder ik eet, hoe sneller ik af val.
Waarom dit niet heel gezond is voor je lichaam zal ik je vertellen, maar eerst gaan we kijken naar wat een crash dieet nou werkelijk is.
Wat is een crash dieet:
Een crash dieet is kort gezegd een dieet waarbij je extreem weinig calorieen binnenkrijgt. Denk hierbij aan een calorie inname van 800-1200kcal. Er zijn zelfs diëten bekend die maar 500 kcal per dag voorschrijven.
Deze diëten zorgen ervoor dat je in een korte tijd heel snel gewicht verliest. Jouw systemen crashen als het ware. De eerste kilo’s gaan heel hard, deze kilo’s bestaan helaas niet uit vet, maar vooral uit koolhydraten en vocht.
Vet is namelijk een reserve in het lichaam, dat pas als laatste middel zal worden aangesproken. Na het vocht en de koolhydraten gaat ons lichaam eiwitten verbranden (of te wel spierweefsel) Spieren zorgen voor een hogere verbranding en zijn daarom erg belangrijk als je wilt afvallen.
Deze wil je dus niet verliezen! Helaas is dit wel een veel voorkomend iets als je gaat crashen.
Volhouden:
De kans dat je een crash dieet volhoud is nihil. Vaak zijn deze diëten zo laag in calorieen dat je veel voedingsmiddelen moet schrappen uit je dagelijkse inname. Hierdoor wordt je beperkt in je doen en laten rondom eten. Je bent constant bezig met je voeding, en kunt niet meer genieten van het eten. Veel mensen krijgen hierdoor last van een slecht humeur, en vinden het vervelend om naar plekken te gaan waar eten centraal staat.
Eetbuien:
Omdat je heel streng bent in je doen en laten rondom eten, is de kans groot dat je last krijgt van eetbuien. Je lichaam krijgt te weinig voedingsstoffen binnen en zal signalen afgeven dat je meer moet gaan eten. Door deze signalen te onderdrukken worden ze nog heviger en zal jij op een gegeven moment hieraan toegeven. Vaak blijft het dan niet bij 1 koekje, maar is de kans groot dat je het hele pak leeg eet.
Jojo-en
Een crash dieet is niet alleen maar slecht, het helpt je immers om gewicht te verliezen. Het probleem is alleen dat je hierbij niet leert wat gezonde voeding is, hoe je na het stoppen van het dieet je gewicht stabiel kan houden, of hoe je die eetbuien te lijf kunt gaan. Je lichaam is immers van slag en zal voeding nu zien als een middel om te overleven. Je lichaam slaat daarom alle voeding die deze binnenkrijgt op, en zal de verbranding op een lager pitje zetten. Op momenten dat je weer “gewoon” gaat eten kom je dus sneller aan.
Wat is dan wel verstandig
Een crash dieet werkt op de langere termijn niet. Het is haast onmogelijk om vol te houden en je lichaam zal tekorten ontwikkelen. Het beste is om middels een gezonde manier gewicht te verliezen. Het zal wel niet zo snel gaan als een crash dieet, maar de kans dat je hierna weer aan komt is minder groot. Neem contact op met een specialist op het gebied van voeding en laat deze je helpen.
Zorg dat je lichaam alle voedingsstoffen binnen krijgt, dat je voldoende beweegt, en dat je weet hoe je in bepaalde situaties moet handelen. Dit om te voorkomen dat je terug valt in oude patronen. Stop met diëten, start met bewust leven!