Welke pindakaas is gezond?

Welke pindakaas is gezond?

Pindakaas wie is er niet groot mee geworden?
Veel mensen denken dat pindakaas “slecht” is.
Maar is dat ook zo?

Laten we eens kijken:
In pindakaas zit over het algemeen voornamelijk gemalen pinda’s. Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Toch worden pinda’s vanwege hun eigenschappen en samenstelling tot noten gerekend. Aan pindakaas wordt vaak olie, zout en/of suiker toegevoegd. Maar er zijn ook soorten pindakaas verkrijgbaar zonder toegevoegd zout en suiker. Die zijn beter voor je gezondheid. Noten en pinda’s beschermen tegen hartziekten

Het eten van ongezouten noten waaronder pinda’s verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Deze effecten komen doordat er veel onverzadigd vet in noten zit.

Wat is belangrijk bij het kijken naar de ingredienten van pindakaas?
Ten eerste willen we er niet te veel suiker in hebben, en moet het grootste gedeelte van het vet onverzadigd zijn.
We willen zo min mogelijk palmvet in ons product hebben en het liefst ook niet te veel zout.

Palmvet
De meest gebruikte vorm van palmvet is kunstmatig gehard palmvet. Dan wordt de palmolie zo bewerkt dat het hard wordt, dit heet hydrogeneren. Helaas komt er bij dit proces transvet en de stof 3-MCPD vrij. En dat wil je niet te veel in je lijf hebben. Te veel transvet verhoogd de kans op verschillende hart en vaat ziekten.

Let op met toegevoegde suikers
Light varianten hebben vaak een vermindering van vet, suiker of calorieën. Minstens 33% als ze het volgens de regeltjes light willen noemen.
Haal je vet uit een product zal je al snel minder calorieën in je product hebben omdat vet 9 calorieën per gram is.
Koolhydraten(suikers) bevatten 4 calorieën per gram.
Ze zijn beiden een smaakmiddel, bindmiddel en geven structuur aan het product. Suikers worden vaak extra toegevoegd aan het product voor nog meer smaak en structuur.
Een te veel aan suiker zorgt voor schommelingen in je bloedsuiker en maakt de kans op meer suikerrijk eten en vetopslag hoger.

Welke pindakaas is het gezondst

Laten we eens een aantal pindakazen bekijken.

Calvé pindakaas
Ingrediënten: PINDA 85%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm^1), zout,
Helaas toch wat toegevoegd zout en geharde palmolie

Calvé pindakaas light
Ingrediënten: PINDA 77%, voedingsvezel, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout
Ook hier geharde palm olie en toegevoegd zout. Ook wat minder pinda’s

Calvé pindakaas stukjes pinda
Ingrediënten: PINDA 81%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), dextrose, zout
Dextrose, palmolie en zout toegevoegd 

100% pindakaas AH
Ingrediënten: pinda.
Kijk zo zien we het graag. Maar 1 ingrediënt. 

AH pindakaas voordeel
Ingrediënten: 76% pinda, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout.
Hier ook weer dextrose, palmvet en zout toegevoegd.

Plus pindakaas met stukjes
Ingrediënten :85% PINDA’S, zonnebloemolie, PINDAOLIE, geheel gehard palmvet, zout.
Meh.. Gehard palmvet en wat extra zout. 

Pindakaas honing crunchy
Ingrediënten :55% PINDA, zonnebloemolie, 15% gesuikerde PINDA (69% PINDA, suiker, glucose-fructosestroop, zonnebloemolie, 0,8% honing), dextrose, geheel gehard palmvet, zout.
Palmvet, suiker, glucose fructosestroop, 55% pinda’s en gesuikerde pinda’s Laat deze maar lekker staan.

Jumbo 100%
Ingrediënten: Pinda
Super weer maar 1 ingrediënt

Smaakt biologisch
Pinda* 99% Zeezout *=biologisch.
Ondanks dat er wat extra zout is toegevoegd is dit ook een prima optie.

Calvé proteïne pindakaas
ingrediënten: Pinda 82% pindameel, plantaardige olie (pinda, volledig geharde palm) zout
Wel een beetje zout en palmolie, maar wel heel veel eiwit.


Wat heeft jouw voorkeur?
Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Het beste is natuurlijk om een pindakaas te nemen die bestaat uit 100% pinda’s.
Maar wil je meer eiwit binnenkrijgen dan kan je ook kiezen voor de proteïne versie.
Wil je liever biologisch eten dan is de pindakaas van Smaakt een prima optie.

Kies vooral bewust. Dus besmeer je boterham of cracker niet te dik, en wissel je beleg af. Dus eet niet elke dag hetzelfde.

Heb jij een pindakaas die nog beter is?
Ik ben heel benieuwd naar jouw favoriet. Laat het mij vooral even weten.
Stuur mij een berichtje via de mail of op mijn socials.

Health coach Marjolein
Health coach Marjolein
voedingsadviseur en coach