Zijn rode sauzen gezond?

Rode sauzen gezond?

rode sauzen zijn gezond toch? Tenminste dat wordt altijd verteld. Maar is dat ook echt zo?
Als voedingsadviseur ben ik veel met eten bezig, en vooral ook wat er in het product zit. Vroeger toen ik veel op dieet was vermeed ik witte sauzen. (want ja die waren slecht toch?) Ik had geleerd dat rode sauzen geen vet bevatten dus dat deze prima zijn om te eten.

Tot ik er achter kwam wat er nou daadwerkelijk in die sauzen zit. Ze blijken helemaal niet zo gezond te zijn en juist te zorgen voor een hoge suikeropname.

Hoe zit dat dan?
Nou in ketchup zit misschien niet of nauwelijks vet maar om het product toch smaak en structuur te geven hebben de fabrikanten iets anders moeten toevoegen. Een ingrediënt wat ook zorgt voor structuur en smaak in plaat van vet. En laat suiker nou net dat ingrediënt zijn.
Suiker is lager in calorieën en bevat geen vet, dus de ideale oplossing zou je denken. Maar wist je dat zodra wij teveel suiker binnenkrijgen ons lichaam dit ook op slaat als vet.
Ja echt.. ons lichaam kan suiker omzetten in vet. En dat plakt zo lekker op onze benen, billen en buik 😉 Precies waar jij het niet wil hebben.

Een tosti met ketchup of curry mmmm.. maar als je gezonder wil eten, is het wel belangrijk om te kijken welke saus je neemt. Want onbewust zitten er soms heel wat suikerklontjes in het product.

Kijk maar eens mee in het schema hieronder.
Let vooral ook even op de suikerklontjes in het product.
Het schema is per 100 gram.

Zijn rode Sauzen gezond?

Zoals je ziet bevatten sommige sauzen gewoon bijna 12 suikerklontjes per 100 gram. Nou zal je niet elke keer bij 100 gram saus gebruiken, maar als je meerdere keren in de week ergen ketchup of curry bij neemt omdat je denkt dat het gezond is dan kom je toch erg bedrogen uit.

Nu zijn er natuurlijk wel uitzonderingen. Als we kijken naar de minder suiker varianten zoals de Heinz zonder suiker dan zie je dat er maar 1 soms 2 klontjes in zitten per 100 gram.
Maar ook hier let op de verpakking, want de Heinz 50% minder suiker bevat 3 klontjes, en de versie zonder toegevoegde suikers bevat er maar 1. Nagenoeg hetzelfde etiket maar net even anders.

Dus wil je afvallen en of minder suiker eten. Denk dan ook eens na over je saus gebruik. Want onbewust eten we dus veel meer suiker dan we soms denken.

Is rode saus dus gezond? Nee eigenlijk niet. Mits je het zelf maakt natuurlijk van verse tomaten en zonder toevoegingen 🙂

Zou jij graag dat ik eens een product categorie voor je uit zoek? Stuur mij dan gerust een berichtje. Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën.
info@healthcoachmarjolein.nl of check mijn socials.