Een lastig moment: Vroege diensten en ontbijt

Veel gehoord bij mensen die ploegendiensten draaien is dat zij het lastig vinden om in de ochtend te ontbijten. Mensen die vroege diensten draaien moeten vaak rond 04:00- 05:00 uur al hun bed uit.
Gelijk een groot ontbijt naar binnen werken lukt meestal niet goed.

Dit komt door ons bioritme.
Ons bioritme zorgt ervoor dat wij overdag wakker kunnen zijn en dat wij in de avonden kunnen slapen. Het regelt onder andere je stofwisseling en de darmen.
Deze zijn overdag actief en in de nacht worden die op hold gezet. H
eel fijn natuurlijk want anders zou je in de nacht heel vaak naar het toilet moeten en kan jij niet rustig slapen.
Ons bioritme zorgt ervoor dat wij in de nacht kunnen herstellen. En begint pas rond een uur of 07:00 weer wat te ontwaken.
Maar wat nou als je om 04:00 uur je bed uit moet.

Het ontbijt is toch de belangrijkste maaltijd van de dag?
Het klopt dat het verstandig is om gelijk na het opstaan te starten met een ontbijt. Zo kan je je lichaam weer activeren, en kunnen bepaalde functies weer aan de slag gaan. Maar gelijk een groot ontbijt is niet altijd nodig. Het kan heel goed voorkomen dat jij in de ochtend helemaal nog geen zin hebt om te ontbijten.

Hoe doe je dat dan?
Het beste is om bij een ochtenddienst de eet tijden wat om te draaien. Probeer niet gelijk een heel ontbijt naar binnen te werken als jij hier moeite mee hebt, maar start met een kleine snack.
Denk aan een stuk fruit, een cracker of wat yoghurt.
Na een aantal uur neem je dan een grotere maaltijd. (je ontbijt dus) Doordat je zo vroeg wakker bent is je dag ook langer en is het prima om vaker iets te eten. Je verbruikt immers ook meer energie dan iemand die om 07:00 pas wakker word.

Laat je lichaam rustig aan wennen aan het vroege op staan. Dus geef het een aantal dagen. Lukt het niet gelijk om een hele banaan op te eten, start dan eens met een paar happen. Elke dag neem je een hapje meer. Uiteindelijk zal je lichaam ook hier aan gaan wennen.

Wil jij nou meer weten over je voeding en onregelmatige diensten?
Stuur mij dan een mail en samen gaan we kijken wat ik voor jou kan doen.