Die knop omzetten!

Waarom is beginnen met afvallen zo moeilijk?
Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk maar juist heel simpel.
Zorg dat je meer calorieën verbrandt dan je binnen krijgt.
Maar ja, hoe doe ik dit? En waarom is het zo moeilijk om vol te houden???

De eerste stap die je moet zetten is de stap om te beginnen. Hoe vaak heb jij al tegen jezelf gezegd maandag begin ik? Sommige mensen kiezen een bepaalde datum, en sommige mensen een bepaalde dag in de week om te beginnen. Het maakt niet uit wanneer je begint, als je maar begint. Of dit nou een maandag, dinsdag of 1e van januari is, zorg dat je een doel hebt en dat je bereidt bent er helemaal voor te gaan.

Welke stappen heb je nodig?

Kies een realistisch doel!
Begin bij het begin en zorg dat je een doel voor ogen hebt, een realistisch doel!
Regelmatig hoor ik om mij heen “mijn doel is 20 kilo kwijt te raken in een paar weken”. Dit doel is nou niet echt realistisch te noemen.
Natuurlijk kan je best 20 kilo kwijtraken in een paar weken, maar meestal moet je hiervoor dan toch echt even langs een plastisch chirurg zodat hij er een ledemaat af kan zagen.
Schrijf je doel op! Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt wat jouw doel is, en welke middelen hier voor nodig zijn.

Voeding aanpassen
Zorg dat je weet hoeveel voeding je binnen moet krijgen, welke voedingsmiddelen er gezond zijn, en wat jouw lichaam nodig heeft om optimaal te presteren.
Is dit een punt waarbij je vast loopt? Schaam je niet om hulp te zoeken. Een BGN gewichtsconsulent zoals ik kan je helpen om uit te zoeken wat jouw lichaam allemaal nodig heeft.
Houd in gedachten, je doet dit voor jezelf voor je eigen gezondheid.

Motivatie
Hier komt het moeilijkste punt, MOTIVATIE!
De motivatie om te beginnen is er vaak wel, de motivatie om de stap te zetten soms iets minder, maar de motivatie om door te blijven gaan is vaak het lastigst.
Zorg dat je gemotiveerd blijft en dat je weet hoe je uit een motivatie dip kan komen. Zie hiervoor mijn blog over een Motivatie dip.Winter Motivatie Dip

Wees niet te streng voor jezelf
Zorg dat je lief bent voor jezelf. Je zal dagen mee maken dat het afvallen niet gemakkelijk gaat, of soms helemaal mis gaat. Geef dan niet op! Ga bij jezelf na waar en waarom het fout is gegaan. Wees niet te hard voor jezelf. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.

Stop met excuses maken
Ja maar.. ik ben moe, het regent, het is koud of GTST begint, allemaal vormen van excuses. Stop met excuses maken en zet die knop om. Gun jezelf tijd om te veranderen. Gun jezelf tijd om te gaan sporten. Ik heb ook regelmatig dat ik totaal geen zin heb om te gaan sporten, maar ik heb met mijzelf afgesproken om te gaan dus dan ga ik ook. En achteraf ben ik blij dat ik ben gegaan.

Dus wat let jouw om te beginnen? ZET DIE STAP!

unnamed-1