Is vet slecht?

Is vet slecht
Is vet slecht?
Als je af wil vallen krijg je al snel te horen dat je al het vet in de voeding moet verwijderen. Vet eten is namelijk ongezond en bevat veel calorieën. Ook zorgt het voor een verhoogd cholesterol en dit maakt de kans op hart en vaat ziektes groter. Maar klopt dit wel? Is vet echt zo ongezond?

 

Hoe zit dat nu eigenlijk?
Waarom denken we dat vet zo ongezond is?
Vet, koolhydraten en eiwitten hebben een bepaalde hoeveel calorieën welke ze per gram van het product leveren.
Vet: 9 kcal per gram
Koolhydraten: 4 kcal per gram
Eiwit: 4 gram per gram
Je ziet dus dat vet de grootste hoeveelheid levert. Daarom wordt dit product bij veel diëten uit het menu geschrapt. Maar is het ook echt slecht voor je, of heb je vet misschien ook nodig?
Heb je vet nodig?
Vet schappen uit je voeding is niet verstandig want ons lichaam heeft bepaalde vetten nodig om te goed te kunnen werken. Bepaalde vitamines A,D,E,K kunnen niet goed worden opgenomen in het lichaam zonder deze vetten. En als je lichaam het niet goed kan opnemen, krijg je tekorten en kan je ziek worden.
Daarnaast levert vet essentiële vetzuren zoals linolzuur en alfalinoleenzuur. Deze essentiële vetzuren heb je nodig voor gezonde hart en bloedvaten. Ook je brein kan niet goed zonder deze stofjes: een tekort kan bijvoorbeeld tot somberheid en zelfs depressieve gevoelens leiden.
Ook bepaalde hormonen hebben belang bij de inname van vet. Vet levert bepaalde bouwstenen voor deze hormonen en zorgt ervoor dat ze goed hun werk kunnen doen.
Zoals je kan lezen is vet dus eigenlijk heel belangrijk voor ons lichaam.
Maar hoe zit dat dan als je wilt afvallen?

 

Gezonde en slechte vetten:
Het is belangrijk om te weten welke vetten je moet eten.
Er zijn verschillende soorten vetten: onverzadigd, verzadigd en transvet.
Onverzadigde vetten zijn vetten die wij als gezond beschouwen. Deze vetten hebben veel positieve voordelen en zitten in bijvoorbeeld: Vette vis, olijfolie, avocado en noten.
Verzadigde vetten worden in de volksmond slechte vetten genoemd: Deze vetzuren vergroten te kans juist op hart en vaat ziekten. Deze vetten zitten vooral in volle dierlijke producten zoals melk, boter en vlees. Deze vetten zijn prima om te eten maar met mate.

 

Dan heb je nog de transvetten: deze vetzuren zijn het slechtste voor je lichaam. Transvetten bestaan uit langere ketens, die minder flexibel zijn en daarom niet goed door het lichaam verwerkt kunnen worden. Het belangrijkste gevolg voor de gezondheid is dat transvetten je hoeveelheid LDL-cholesterol verhogen – de slechte soort cholesterol, die de kans op hart- en bloedvaten aanmerkelijk verhoogt. Deze vetten worden vooral toegepast in koekjes, chips, pizza, taart, frituur.
Het is daarom ook erg belangrijk om deze vetten zoveel mogelijk te laten staan.
Conclusie is vet slecht?
Nee vet is niet slecht, maar er zijn wel bepaalde vetzuren die je het beste kan vermijden. De gezonde vetzuren heeft je lichaam juist nodig en daarom is het belangrijk om deze vetzuren wel regelmatig in je voedingspatroon toe te passen. Maar pas wel op want ook van teveel gezonde vetten kan je aankomen.
Wil je meer weten over dit onderwerk, of wil je weten of jouw voedingspatroon in orde is? Stuur een bericht voor meer informatie.

 

Is vet slecht