De 6 meest voorkomende valkuilen van onregelmatig werk.

Onregelmatig eten.


Tegenwoordig zijn er veel beroepen waarbij je niet meer standaard van 09:00 tot 17:00 werkt. Veelal wordt er gebruik gemaakt van ploegendiensten en- of onregelmatige werktijden. Denk maar eens aan de mensen in de zorg, chauffeurs of de heren en dames van de politie, brandweer en beveiliging.


Omdat we onregelmatig werken, eten we ook anders dan iemand die een vast patroon heeft. Hierdoor kan het soms erg lastig zijn om een gezond voedingspatroon aan te houden.
Tijdens deze diensten is de kans om in een valkuil te stappen vaak iets groter dan normaal.

Welke moeilijke momenten zijn er? Ik bespreek de meest voorkomende vandaag met je, en geef je tips om niet in deze valkuilen te stappen.
 
onregelmatig eten
De 6 meestvoorkomende valkuilen van onregelmatig werk. 
 1. Troost zoeken in eten:
  Jezelf zielig vinden omdat je een nachtdienst hebt, of omdat jij moet werken terwijl je familie een feestje heeft. Die chocoladebar heb je dan echt wel verdiend. Maar waarom ben je zielig? Gaat die Mars, Snicker of tony’s je helpen om je minder zielig te voelen? Helpt dit je bij het halen van je doelen?
 1. Geen tijd om te eten:
  Sommige diensten zijn zo hectisch en druk dat je soms geen eens tijd hebt om te eten. Op zulke momenten is het verstandig om goed te plannen. Denk aan makkelijk te eten maaltijden, een wekker zetten zodat je de tijd neemt om even wat te eten, of afspraken maken met collega’s.
 2. Eten uit verveling:
  Als de dienst te rustig is grijpen we al snel naar eten om maar wat te doen te hebben. Zorg daarom voor afleiding. Ga een rondje lopen, een boek lezen, klusjes doen die toch nog gedaan moeten worden of doe een raad spelletje met je collega.
 3. Vermoeidheid:
  Doordat je biologische klok van slag is door de onregelmatige diensten kan het voorkomen dat je wat vermoeid bent. Een valkuil hierbij is dat we dan snel geneigd zijn om te energierijke voedingsmiddelen te eten. Denk hierbij aan voedingsmiddelen met veel suiker of vet.
 4. Restaurants of winkels zijn dicht:
  in de avonden, vroege ochtenden of de nacht is het soms lastig om gezond te eten, omdat er vaak weinig voorzieningen open zijn. Denk maar eens aan de bedrijfskantine die in de avond/nacht gesloten is. Of de mogelijkheid om iets op te warmen of koel te bewaren is niet voorhanden.
  Zorg dus altijd dat je weet wat er op jouw werkplek aanwezig is. Maak van te voren een lekkere pasta salade die je koud ook kan eten. Of neem een thermosfles met heet water mee. In de zomer is het soms verstandig om een koeltas mee te nemen om het eten juist koud te houden.
 5. Gebrek aan eetlust
  Onze biologische klok is van slag, en dit kan ervoor zorgen dat je gedurende de dag weinig trek in eten hebt. Het kan zelfs voorkomen dat je in de nacht helemaal geen zin hebt om te eten. Wees je ervan bewust wat niet eten met je lichaam doet! Neem kleine lichte porties die niet te zwaar op de maag liggen.
Tijdens onregelmatige diensten of ploegendiensten is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Juist tijdens deze diensten. Want tijdens deze diensten is het net wat exra belangrijker omdat hier de valkuilen overal op de loer liggen!

Het keywoord hier is plannen, plannen plannen. Wees voorbereid en zorg dat je voor je dienst je eten klaar hebt staan, of dat je een backup plan hebt hoe je dienst door te komen.
Dit artikel is geschreven voor gewichtsconsulenten Nederland
Gewichtsconsulenten Nederland  
Marjolein van Hesselingen, beter bekent als Health coach Marjolein is gewichtsconsulent in Hillegom en omstreken. Ik begeleid mensen die op een gezonde manier willen afvallen, moeite hebben met hun gewicht of die hun leef- en eetpatroon willen verbeteren zonder een streng dieet. Gespecialiseerd in Emotie-eten, voeding & onregelmatig diensten, en sportvoeding.