Motorsportvoeding – Koolhydraten

Vandaag gaan we het hebben over koolhydraten in de motorsport.

motorsport

 

Nog steeds is voeding een onderbelicht onderwerp in de motorsport. Maar net zoals je motor heeft je lichaam brandstof nodig om optimaal te kunnen presteren. Voeding en motorsport zijn nauw met elkaar verbonden. Uit recente onderzoeken is gebleken dat er dankzij een goed voedingsschema meer dan 20% winst behaald kan worden.
Als we kijken naar het race seizoen, is het belangrijk om van te voren al aan de slag te gaan met je voeding. Wat heeft je lichaam nodig? Hoe verdraagt je lichaam bepaalde voedingsmiddelen en hoe zorg je ervoor dat je snel hersteld. Vandaag gaan we het hebben over de voordelen van koolhydraten in je voeding. Koolhydraten of te wel suikers.

 

 

Belang van koolhydraten
Met name koolhydraten zijn onmisbare voedingsstoffen voor de sporter.
Koolhydraten zijn namelijk de grootste bron van brandstof voor ons lichaam. En net als bij je motor: zonder brandstof kom je niet vooruit.
Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet tot glucose. Glucose wordt gebruikt als energie en naar onze cellen getransporteerd. Koolhydraten zijn makkelijker om te zetten tot brandstof in tegenstelling tot eiwitten en vetten. Hier heeft ons lichaam meer moeite mee, en zal het dus ook langer duren voor de benodigde energie beschikbaar is.
Koolhydraten zijn er in verschillende vormen:
Enkelvoudige suikers, zoals glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker).
Tweevoudige suikers, zoals sacharose (gewone suiker).
Meervoudige suikers, zoals zetmeel (pasta, aardappelen, rijst).
De enkel- en tweevoudige suikers worden ook wel snelle suikers genoemd, omdat ze heel snel worden opgenomen in het lichaam. Ze zijn dus ideaal tijdens het sporten. Bij meervoudige suikers duurt die opname in het bloed veel langer.
Tijdens je trainingen is het belangrijk om uit te testen hoe je lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan je het beste al enkele weken voor een belangrijke wedstrijd gaan testen.
Voor de training: 
Zorg dat je voor je trainingen en wedstrijden begint met een goed ontbijt. Zorg dat je ontbijt niet te vet is zodat het even later niet te zwaar op je maag ligt.
Neem wat meer eiwitrijke producten in combinatie met koolhydraten die zorgen voor voldoende energie gedurende de ochtend. Denk hierbij aan eieren, pap, brood of kwark met wat fruit.
Een circuit dag is een erg drukke dag, maar neem af en toe even de tijd om te eten. Zorg dat je minimaal een uur a anderhalf uur voor het rijden geen grote maaltijden meer op eet. Dit kan namelijk onplezierig zijn op het moment dat je aan het rijden bent. Helemaal als je wat gespannen bent is het soms erg lastig om te eten. Zorg dat je 30 minuten voor aanvang nog even iets koolhydraatrijks eet om extra alert te zijn. Een stukje fruit, een kleine krentenbol of een plakje bananenbrood kan hiervoor een prima alternatief zijn.
Maar ook hier geldt, test in de trainingen of je lichaam dit aan kan.
Na het trainen of de wedstrijd is het de zaak om zo snel mogelijk te herstellen. Als eerste zorg dat je voldoende drinkt. Eten na een wedstrijd is vaak niet het eerste waar je aan denkt. Het is soms ook nog erg lastig om gelijk iets te eten. Neem daarom eventueel een sportdrankje waarbij je vocht en koolhydraten aanvult.
Even later is het vooral belangrijk om te zorgen dat spieren zich gaan herstellen, en daarbij zijn eiwitten erg belangrijk.
Opties voor voeding na het trainen:
250ml Yoghurt + cornflakes + havermout
Banaan + eierkoek
Vifit 500ml + appel
Breaker aardbei + herstel reep
Breaker proteïne + broodje met jam

 

 

Wil je meer weten over je voeding? Neem dan contact op voor een voedingsanalyse en kom erachter wat jij nodig hebt!