Trainen bij koud weer

De winter is begonnen en buiten is het koud.
Volgens je schema staat er een bootcamp/loopschema op het menu. Dit betekend dat je naar buiten moet. Wat ga je doen? De oude jij zou zeggen “mij te koud, ik ga lekker op de bank netflixen”.
Maar de nieuwe jij gaat dat natuurlijk niet doen. De nieuwe jij raapt alle moed bij elkaar en gaat naar buiten.

Maar zijn er eigenlijk dingen waar je in de winter rekening mee moet houden?
Wat is belangrijk als je gaat trainen met koude temperaturen?

1: Warming up
Een goede warming up is een actieve training, die je spieren voorbereidt op de activiteit die je daarna gaat doen. Dat kan op allerlei manieren ingevuld worden: lichtjes loslopen, binnen oefeningen uitvoeren, rijden op een hometrainer voor je buiten gaat rennen, of begin de training met goede rek en strek oefeningen. Maar met koude spieren aan een zware intervaltraining beginnen is om problemen vragen. Hoe explosiever de inspanning, hoe beter je je lichaam daarop moet voorbereiden.’

15942826_1219851224734819_474694505_o

2: Drinken
Drinken is erg belangrijk. Jezelf goed hydrateren zorgt voor een betere prestatie.
Neem voor de training voldoende vocht en zorg dat je na de training je lichaam weer opwarmt met bijvoorbeeld een kop warmte thee. In de kou heeft je lichaam tijdens het sporten ook dorst, maar heb jij dat zelf niet in de gaten. Regelmatig blijven drinken dus!

3: Kleding
Zorg in eerste instantie voor verschillende laagjes in plaats van één dikke laag. Als je vermoeid raakt, kan je een extra laagje aantrekken, maar als je het onderweg te warm krijgt, kan je er ook eentje uitdoen. Bovendien warmt de lucht tussen de verschillende laagjes op, en dat zorgt voor een goede isolatie. Water geleidt de warmte wel twintig keer beter dan lucht, waardoor je in natte kledij heel snel afkoelt. Daarom moet je voor ademende sportkledij kiezen.
En zeker niet voor katoenen of wollen T-shirts, deze houden vocht vast en blijven nat als je erin zweet of door de regen of sneeuw loopt. Je moet in elk geval niet alleen rekening houden met de kou, maar ook met de vochtigheidsgraad en de wind. Als de temperatuur rond het vriespunt ligt kies dan voor thermo-ondergoed. Het materiaal wat hiervoor is gebruikt noemen we polypropyleen. Het materiaal neemt geen vocht op maar geeft het door aan de volgende laag. Zo blijft je huid droog en blijf je lekker warm.
Trek vervolgens een t-shirt aan en een vestje erover. Staat er veel wind? Bescherm jezelf dan met een windjack.

4: Je hoofd
Houd je hoofd koel is het gezegde. Maar niet als je gaat sporten in de koude buitenlucht. Het lichaam verliest warmte het snelst via het hoofd. Ook de voeten en handen doen graag mee. Maar omdat de hoofdhuid niet volledig kan worden afgedekt zoals bij de handen en voeten is dit een belangrijke bron van warmteverlies. Probeer je hoofd dus zoveel mogelijk te beschermen met een petje, een muts, oorwarmers of een dikke sjaal om de nek. Is het onder de 5 graden draag dan altijd een hoofddeksel.

5: Extra eten
Moet je extra eten als je in de winter gaat sporten? Nee, dit heb je eigenlijk niet nodig. Extra druivensuiker of snelle koolhydraten kunnen nuttig zijn in het hooggebergte, maar hier in Nederland zal je als sporter niet snel in de problemen komen zolang je maar evenwichtige maaltijden eet. Heb je een zware training op het programma staan, dan is het goed om van te voren een koolhydraatrijke maaltijd te nemen. Denk dus aan een maaltijd met volkorenpasta of zilvervliesrijst.

6: Train met een maatje
Samen de kou trotseren kan net wat makkelijker zijn dan in je uppie. Bovendien kun je jouw hardloopmaatje letterlijk en figuurlijk niet in de kou laten staan. Dus zoek een trainingsmaatje.

15942786_1219850991401509_509461190_o

7: Ontspanning door inspanning
Het klinkt gek, maar voor veel mensen met stress zorgt een rondje rennen voor meer ontspanning dan lusteloos op de bank te gaan hangen. Dus trek die schoenen aan en ga lekker naar buiten.

8: Doe voorzichtig
Denk altijd tijdens en voor de training of het wel verantwoord is om te gaan trainen. Zorg dat je de juiste spullen bij je hebt. Ligt er allemaal ijzel blijf dan beter binnen en doe een workout in huis. Is het donker zorg dan dat je goed zichtbaar bent.

 

15935086_1219850901401518_705130679_o

Veel plezier tijdens je training 🙂