Voeding en Motorsport: Tips voor betere prestaties

 

 

Gezonde voeding is belangrijk, helemaal in de motorsport. Het maakt niet uit of je circuit rijdt, aan motorcross doet of dagelijks woon-werk rijdt. Gezonde voeding zorgt voor een betere concentratie, energie en een goed reactievermogen. Wat is belangrijk:

 

Je vochtpijl: Vocht is heel belangrijk vooral bij motorrijders. Een motorrijder heeft vaak een strak pak aan met veel bescherming, vooral de lederen pakken kunnen erg warm zijn, en zorgen ervoor dat een rijder veel zweet. Door te zweten verlies je vocht en mineralen en daarom is het belangrijk om dit zo goed mogelijk aan te vullen. Vocht te kort kan onder andere lijden tot: uitdroging, duizeligheid, vermoeidheid, verhoogde bloeddruk en concentratie problemen. Allemaal dingen die je niet tijdens het rijden wil ervaren. De eerste symptomen zijn al snel zichtbaar, een droge mond, hoofdpijn of donkere urine duiden op een tekort aan vocht.
Drink water! Om je vocht op pijl te houden is het beste om water te drinken. Energie dranken zijn niet nodig, want vaak onttrekken deze nog meer vocht uit het lichaam en zitten boordevol suikers. Mocht het erg warm zijn en je zweet veel, dan kan je baat hebben bij een vitamine water waarin ook elektrolyten zoals natrium en kalium zitten.
Ontbijten:
Start elke ochtend met een goed ontbijt. Vooral op wedstrijd en trainingsdagen is het belangrijk dat je voldoende energie hebt gedurende de dag. Het is daarom belangrijk om gelijk na het wakker worden, een goed ontbijt te nemen. Denk bijvoorbeeld aan havermoutpap met wat fruit. Test wel voor dat je een wedstrijd hebt eerst tijdens trainingen of je lichaam dit in de ochtend wel kan verdragen. Het is verstandig om dit met alle voedingsmiddelen te doen.
Vermijd snelle suikers.
Suikers zijn belangrijk, maar zorg dat je geen pieken en dalen krijgt. Hier bedoel ik mee de mate waarin je bloedsuikerspiegel stijgt en daalt. Door te veel snelle suikers stijgt je bloedsuiker, waardoor je op dat moment veel energie krijgt. Maar dit betekend ook dat het snel weer daalt. En je dus vermoeid raakt. Zorg dat je suikerspiegel constant is, dat is veel beter voor je gezondheid. Hoe krijg je dit voor elkaar: eet gedurende de dag producten met een lage glycemische index, met veel voedingsstoffen en weinig verzadigd vet. Laat de suikerrijke voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zoveel mogelijk staan.
Eiwitten
Als motorrijder ben je veel met je lichaam en behendigheid bezig. Vooral in de sport is het belangrijk dat je lenig bent, conditie hebt en je spieren snel herstellen. Daarom is het belangrijk dat je voldoende eiwitten bij elke grote maaltijd binnen krijgt. Dit kan je via normaal eten prima voor elkaar krijgen. Denk maar eens aan vis, vlees, ei, melkproducten of bonen. Shakes zijn niet perse gelijk nodig.

Weet wat je lichaam nodig heeft: 
Niet alleen tijdens de wedstrijd of trainingsdagen is het belangrijk om je voeding op orde te hebben, ook de rest van de tijd wil je genoeg energie hebben, voldoende spierkracht en een gezond lichaam. Zorg daarom dat je weet wat je lichaam nodig heeft. Wil je graag wat extra hulp hierbij, stuur dan een berichtje voor meer informatie.