Waarom heb ik zin in chocolade?

Ken je dat van die momenten dat je lichaam SCHREEUWT om chocolade, chips of snoepgoed?
Hoe kan het toch dat je in bepaalde tijden meer zin hebt in deze producten?
Waarschijnlijk mist je lichaam op dat moment bepaalde voedingsstoffen. Wat mis je en wat kan je daar aan doen?
Dit zal ik je hieronder proberen uit te leggen.

 

21104270_1443517602368179_140328627_o

 

Het is in ieder geval heel belangrijk dat je voeding gedurende de dag alle voedingsstoffen bevat die jouw lichaam nodig heeft.
Maar helaas krijgen de meeste mensen niet alles binnen.
Zorg dat er balans is.
Hoe je dit het beste kan doen is er voor te zorgen dat je weet wat jouw lichaam nodig heeft, en na te gaan of jij dit ook daadwerkelijk allemaal binnen krijgt. Een gewichtsconsulent kan je hier bij helpen.

 

CHIPS & PATAT
Als je heel erg de behoefte hebt om chips of patat te eten dan heeft je lichaam waarschijnlijk behoefte aan ZOUT.
Het kan zijn dat je bent wezen sporten, en je daarom veel zout bent verloren. Zout verlaat het lichaam door te zweten. Ook Stress, een zoutloos voedingspatroon, of werken in een droge- en of warme ruimte kunnen leiden tot een zout te kort.
In plaats van je gelijk te storten op patat of chips kan je ook kiezen voor Zeewier (sushi), Vis, een bouillon of een handje noten.
Het probleem van die zak chips is namelijk dat je al snel teveel zout binnen krijgt omdat die zak vaak in een keer op gaat.
chips

 

BROOD & PASTA
Als je zin hebt in brood of pasta kan het zijn dat je lichaam vraagt om koolhydraten en dus behoefte heeft aan SEROTONINE.
Serotonine is wat veel mensen kennen als het gelukshormoon. Van Serotonine wordt je vrolijk en het zorgt ervoor dat je goed in slaap komt. Maar het regelt veel meer in het lichaam zoals het immuunsysteem, de nierfunctie, en het is belangrijk voor onze hart en bloedvaten.
De meeste oorzaken van een tekort zijn genetische afwijking, stress, weinig bewegen, verkeerde voeding of slaapproblemen. Serotonine tekort kan leiden tot lusteloosheid, depressie, chronische pijnen, of eetbuien.
Behalve slaap kan je voeding veel bijdragen aan het oplossen van het tekort.
In plaats van teveel brood en pasta eten kan je kiezen voor Ei, kip, cashewnoten sojabonen, melk of banaan.

 

21037984_1443522225701050_1730207815_o

 

KAAS
Heb je ineens erge behoefte aan kaas dan kan het zijn dat je een CALSIUM tekort hebt.
Calcium is een van de belangrijkste mineralen in ons lichaam en het zorgt voor sterke botten en voor een optimale werking van onze spieren.
Behalve kaas kan je ook melk, amandelen, broccoli of zalm eten.

296319ecd6530c1c66c1f692b1033628-1479486994

 

CHOCOLADE
Chocolade is zo een voedingsmiddel waar je echt enorme trek in kan hebben. Vooral bij vrouwen komt dit regelmatig voor.
Heb je sterke behoefte aan chocolade, dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan MAGNESIUM. Magnesium is een stof die essentieel is, en zorgt voor een goed verloop in ons lichaam.
Het zorgt bijvoorbeeld voor het goed functioneren van onze spieren. Waarom hebben vrouwen tijdens hun menstruatie vaak behoefte aan chocolade? De baarmoeder is een spier die tijdens deze periode heel hard aan het werk is en dus extra magnesium nodig heeft. Jouw hersenen vragen daarom vaak tijdens deze periode om chocolade.
Nu is dit geen vrijwaring om repen chocolade naar binnen te werken. Want magnesium zit voornamelijk in de cacao, en een chocoladereep bestaat uit meer dan alleen cacao.
Alternatief voor chocolade is: een beetje rauwe cacao over je yoghurt, appel of in je melk. Maar ook broccoli, banaan, munt, dille, noten en zaden zitten vol met magnesium.
_d751798
Een leuk weetje: chocolade bevat zoveel verschillende bouwstoffen die geconcentreerd aanwezig zijn dat het bij militairen vroeger standaard bij hun uitrusting behoorde.
 
SNOEP
Heb je sterke behoefte om snoep te eten, kan dit komen door een behoefte aan GLUCOSE.
Glucose is de brandstof voor ons lichaam, en vooral onze hersenen leven hierop.
Het is niet verstandig om naar suikerrijke voedingsmiddelen te grijpen, omdat dit weer zorgt voor schommelingen in je bloedsuiker, waardoor je juist extra moe wordt. Zorg dat je voeding gedurende de dag voldoende langzame koolhydraten bevat. Heb je echt veel zin in suiker en snoep, probeer dan om fruit te eten: sinaasappels, kiwi, of aardbeien zijn een goed alternatief.
 17321784_1286718678048073_2044633210_n

 

CAFEINE
behoefte aan cafeïne kan een tekort aan IJZER aantonen. Een ijzer tekort kan leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid en gebrek aan zuurstof in het lichaam.
Alternatieven voor koffie zijn rauwkost, broccoli, vijgen of gedroogd fruit.
koffie

 

Zoals je kunt zien kan de drang naar eten dus een andere oorzaak hebben. Maar dit geldt niet voor iedereen. Een ziekte, gewenning, je mentale toestand en hormonen kunnen ook een grote boosdoener zijn. Dus blijf je je niet goed voelen ga dan langs je huisarts.
Zorg er dus voor dat je weet wat jouw lichaam nodig heeft en wat jij binnen krijgt.
Weet je niet precies wat je nodig hebt, of heb je hier vragen over?
Stuur gerust een berichtje.
post-enveloppe-10178

 

 

 

 

Bron:  Jessevandervelde.com